Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 14. marraskuuta 2014

Pappilanniemi


Näkymä Pappilanniemestä Linnoitukseen
Useina syksyisinä viikonloppuaamuina polkuni on vienyt melko lähellä kotiani sijaitsevalle Pappilanniemelle. Saimaaseen pistävä niemi sijaitsee Lappeen pappilan entisillä mailla, mikä selittää paikalle annetun nimen. Niemessä kulkee helppokulkuinen kuntopolku / luontopolku, jonka pituus on 1,9 kilometriä

Pappilanniemessä on alkuperäistä metsäluontoa Saimaan rannalla lähes kaupungin keskustassa ja suurteollisuuden kupeessa. Keväisin Pappilanniemen lehtometsän kedot täyttyvät sinivuokkojen merestä.
Jyhkeät rantakalliot kurottavat Saimaaseen. Kallioiden takana rehevät lehtometsät muodostavat eliöstöltään rikkaan yhteisön. Alueella, joka on kooltaan runsaat 30 hehtaaria, on havaittu 351 kasvilajia. Alue on arvokas elinympäristö mm. lahopuuta tarvitseville lajeille sekä kolopesijöille. Lisäksi alueelta löytyy monipuolinen kääpälajisto.

Aikoinaan alueella on ollut vilkastakin toimintaa kesäaikana. Olihan sen rannalla Pappilansalmen lossi, joka kuljetti matkustavaisia laivavaväylänä toimivan salmen yli Pieneen Lamposaareen ja edelleen Vehkataipaleeseen, Tuosaan, Pakkalaan ja muualle Taipalsaaaren saaristoon. Lossi korvattiin vuonna 1989 käyttöön otetulla Luukkaansalmen sillalla. Niemessä on sijainnut uimalaitos pukukoppeineen ja jopa tanssilava. Tästä enemmän kollegani willimiehen blogissa

Pappilanniemen päivitystä ja kunnostusta kaipaava opastaulu
Pappilanniemi on ollut 2000-luvulla ajoittain esillä puuutiaisaivokuumetta ja borrelioosia levittävien punkkien takia. Siksi alueella liikkuvan on syystä suojattava itsensä riittävällä vaatetuksella.

Alla lokakuussa Pappilanniemessä ottamiani kuvia

Näkymää Pappilanniemestä Linnoitukseen
Näkymää Pappilanniemestä Lappeenrannan keskustaan
Pappilanniemessä puu maatuu siihen, mihin se kaatuu
Kuvaa lokakuiselta polulta
Polun varrelta

Polku harjanteella

2 kommenttia:

  1. Kaunis polku joka on nyt turmeltu sepelibaanaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää käydä tarkstamassa, millainen baana sinne on jyrätty.

      Poista