Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 1. marraskuuta 2014

Neuvostosotilaiden hautausmaat Suomessa


Kaakkois-Suomessa liikkuessa törmää aika-ajoin aidattuihin erityishautausmaihin perinteisten hautausmaiden ulkopuolella. Niiden keskellä on muistomerkkipaasi, jota koristaa punatähti. Punatähti viestii siitä, että kyseessä on neuvostoliittolaisten sotilaiden hautausmaa. Näitä hautasmaita löytyy lähes koko Suomen alueella, mutta silmiinpistävän paljon niitä on Lappeenrannan seudulla. Nuo hautausmaat ovat suhteellisen hyvässä kunnossa, koska Suomen valtio on sitoutunut huolehtimaan niiden säilyttämisestä ja ylläpidosta.

Tämä perustuu nykyisin Suomen valtion ja Venäjän federaation vuonna 1992 solmimaan sopimukseen. Siinä todetaan seuraavasti (§ 1):

Suomen tasavallan hallitus ja Venäjän federaation hallitus vaihtavat asianomaisten toimielinten välityksellä tietoja Suomen alueella olevista venäläisten (neuvostoliittolaisten) sotilaiden hautapaikoista ja Venäjän alueella olevista suomalaisten sotilaiden hautapaikoista sekä niiden sijainnista. Tutkittuaan ja tarkennettuaan näitä kysymyksiä koskevat molemminpuoliset tiedot kumpikin sopimuspuoli laatii ja ylläpitää virallista luetteloa omalla alueellaan olevista toisen sopimuspuolen sotilaiden hautapaikoista. Luetteloja täydennetään tarvittaessa uusien hautapaikkalöytöjen johdosta.

Suomen tasavallan hallitus turvaa Suomen alueella olevien venäläisten (neuvostoliittolaisten) sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien ja Venäjän federaation hallitus vastaavasti Venäjän alueella olevien suomalaisten sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien suojelun ja oikeuden niiden säilyttämiseksi määräämättömäksi ajaksi. Sopimuspuolet ottavat vastatakseen siitä, että kaatuneiden sotilaiden omaisten mahdollisuudet käydä näillä hautapaikoilla turvataan.

Kumpikin sopimuspuoli huolehtii kustannuksellaan alueellaan olevien toisen sopimuspuolen sotilaiden hautausmaiden ja muistomerkkien hoidosta ja ylläpidosta. Toinen sopimuspuoli voi halutessaan myös suorittaa tätä työtä kustannuksellaan.

Sopimuksen toisessa pykälässä tarkennetaan vielä:

Sopimuspuolten sotilaiden hautapaikkojen hoitoon sisältyy hautapaikkojen kunnostaminen, niiden pitäminen asianmukaisessa kunnossa ja säilyttäminen, muistomerkkien ja muistopatsaiden pystyttäminen, muistolaattojen asettaminen ja hautojen istutustyöt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti