Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 7. marraskuuta 2014

Ei näytä hyvältä, ei Ukrainassa eikä muuallakaan Itä-Euroopassa

Työpäivän jälkeen, avattuani koneellani viimeisimpiä uutisotsikoita, huoli maailman menosta kasvoi jälleen. Ukrainaan ja Venäjään liittyvät tapahtumat ja lausunnot eivät lupaa hyvää.

Neuvostol.. äh, eikun Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolustanut talvisotaan johtanutta Molotovin-Ribbentropin-sopimusta. Iltasanomien mukaan Putin sanoi

"Neuvostoliitto teki hyökkäämättömyyssopimuksen Saksan kanssa. Sitä sanotaan pahaksi. Mitä väärää siinä on, jos Neuvostoliitto ei halunnut taistella. Mitä väärää siinä on".

Hän tietysti ei muista kertoa sitä, mitä tuon sopimuksen lisäpöytäkirja merkitsi jatkossa balteille, suomalaisille ja puolalaisille. Putinista tuo tokaisu kertoo paljon. Hänen hyväksyy (ja toivookin) suurvaltojen keskenään tekemät etupiirisopimukset. Mitä tämä mahdollisesti merkitsee jatkossa pienille, liittoutumattomille valtioille Venäjän rajoilla?

Tämän hälyttävän uutisen lisäksi Ukrainassa ollaan jälleen räjähdysherkässä tilanteessa. Venäjälla on taas jotakin uutta hihassa. Panssareita ja muuta kalustoa vyöryy rajan yli Ukrainaan (englanniksi täällä) ja maa keskittää lisää joukkoja Ukrainan rajalle. Presidentti Poroshenko ennustaa myös lausunnoisssaan konfliktin kärjistymistä. Puolalaisten arvioiden mukaan uusi Venäjän hyökkäysvaihe alkaakin viikonlopun aikana.

Toivottavasti olen huolissani turhaan, jota en suinkaan ole ollut usein tämän kriisin aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti