Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 1. marraskuuta 2014

Ranualaiset sukellusveneseikkailut mutaisessa Simojärvessä

Tämän päivän Kalevassa on laaja juttukokonaisuus kuvien ja videoiden kera 1980-luvun jälkipuoliskolla maatamme (ja muutakin maailmaa) kohauttaneesta älynväläyksestä: Simojärven sukellusvenematkoista. Seurasin aikoinaan idean kehittymistä, toteuttamista ja loppua huuli pyöreänä. Koko ajatus tuntui täydelliseltä hulluudelta. Miksi sitten kiinnostuin hankkeesta tavallista kansalaista enemmän? Satuin tuntemaan nuoruusvuosilta yhden idean keskeisistä toteuttajista. Tunsin hänet jo tuolta ajalta päättäväisyydestä ja sitkeydestä sekä hurjienkin päähänpistojen toteuttamisesta.

Lainaan tähän nyt alun Kalevan artikkelista:
-----


Ranuan sukellusvenekohua seurasi tyrmäävä pettymys 


Ranuan Simojärvelle tuotiin suuren kohun saattelemana matkustajasukellusvene vuonna 1988. Kaikki ei sujunutkaan suunnitelmien mukaan.
”Et kyllä arvaa kuinka hullussa tilaisuudessa äsken olin”, Juha Airas muistelee sanoneensa vaimolleen.
Joulukuun iltana vuonna 1986 Ranualla värvättiin osakkaita sukellusvenefirmaan. Vene kuljettaisi turisteja paikallisen Simojärven salaisuuksia skannaten.
”Jo seuraavana aamuna ilmoitin Jouko Hernetkoskelle, että minä lähden mukaan. Sijoitin 200 000 markkaa.”
”Oli mahdollisuus lähteä tekemään perustavanlaatuista hommaa. Jotain, mitä kukaan ei ollut koskaan tehnyt.”

Ylisuuret odotukset

Tarina alkoi, kun Ranuan kunnan silloinen elinkeinoasiamies Hernetkoski näki syksyllä Lapin Kansassa pienen yhden palstan jutun: Turussa valmistetaan matkustussukellusveneitä. Hän leikkasi sen talteen.
”Mietimme silloin matkailu- ja työllisyysasioita, että mistä saataisiin Ranualle lisää toimintaa”, Hernetkoski muistelee.
Sukellusvene saisi kunnan vielä kuhisemaan matkailijoista.

Parissa kuukaudessa Ranualle perustettiin firma nimeltä Suomen Sukellusvenematkat Oy. Lähes kaikki osakkaat löytyivät omasta kunnasta. Airaksesta tuli firman toimitusjohtaja.
10 miljoonaa markkaa maksanut vene tilattiin tammikuussa 1987 Laivateollisuus Oy:ltä Turusta, ja se valmistui kesäksi 1988.
”Telakanjohtaja kertoi, että he olivat saaneet kolme kiinnostunutta puhelua: yhden USA:sta, yhden Koreasta ja yhden Ranualta.”
Simojärven Kultinsalmen rantaan rakennettiin terminaali kahviloineen ja ravintoloineen. Tie järvelle päällystettiin asvaltilla, ja perille raivattiin kolmen hehtaarin parkkipaikka.
  ----

Kannattaa katsoa myös tämä linkki: Neuvostoupseerit putosivat pohjaan: simojärveläinen mutatanssi

ja tämä: Kaleva 29.5.1988 Simojärven vedenalainen sesonki alkoi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti