Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 6. marraskuuta 2014

Odessan tuhoisa palo ja propaganda


Toukokuun toisena päivänä 2014 riistäytyi Odessassa Etelä-Ukrainassa väkijoukkojen viha hallitsemattomaksi. Tuota surullista yhteenottoa, joka vaati 48 ihmisen hengen, on Venäjä hyödyntänyt siitä lähtien ukrainanvastaisessa propagandassaan. Tässä toimittaja Halya Coynashin perusteellinen katsaus aiheeseen (englanniksi):

Manufacturing international outrage over an Odessa Massacre that never was


Haluan lisäksi jakaa tähän nuo tapahtumat sellaisena kuin minä näin ne suorassa lähetyksessä. Olen lisäksi täydentänyt tietojani uutisartikkeleista:


Tapahtumien taustalla oli jalkapallo-ottelu, jossa vastakkain olivat paikallinen Tšornomorets ja Harkovan joukkue Metalist. Kummankin joukkueen kannattajat, joita kutsutaan nimellä  ”ultrat” olivat sopineet järjestävänsä ennen peliä yhteisen marssin Ukrainan yhtenäisyyden tueksi.

Marssijat kokoontuivat klo 14 Katedraaliaukiolle. Mukana oli veteraaneja Kiovan Maidanin aukiolta eli ”Maidanin itsepuolustusjoukkoja” sekä oikeistolaisen Oikean Sektorin jäseniä. Osa väestä oli  muita jalkapallofaneja.

Joukko huusi iskulauseita yhtenäisen Ukrainan puolesta ja lauloi Vladimir Putinin vastaisia lauluja. He olivat sosiaalisesta mediasta etukäteen saamiensa tietojen perusteella varautuneet yhteenottoihin venäjämielisten kanssa.

Seurasin itse tapahtumien kehittymistä suorana ukrainalaiselta kanavalta. Seuraamiseen menikin koko ilta, sillä tapahtumat kehittyivät yhä dramaattisempaan suuntaan.

Marssi edettyä jonkun matkaa alkoivat kypäriin pukeutuneet ja kasvonsa peittäneet venäjämieliset hyökkäillä pesäpallomailoin, kepein ym.  marssijoiden kimppuun ja katukivet alkoivat lennellä. Tässä vaiheessa ammuttiin ensimmäiset ukrainamieliset marssijat, joista ainakin yksi kuoli välittömästi (tv näytti kuolevaa miestä kadulla). Tämä sai tietysti Ukrainan yhtenäisyyttä kannattavat raivostumaan. Sosiaalisessa mediassa sekä tv:ssä leviävät kuvat toivat entistä enemmän väkeä paikalle. Silminnäkijöiden mukaan (näkyivät myös tv:ssä) molemmilla puolilla oli hyvin varustautuneita tappelijoita, joilla oli metallitankoja, mailoja ja ilmapistooleita sekä kypärät, kilvet ja rintapanssarit. Näitä näkyi myös uutisfilmeissä. Viereisen ostoskeskuksen katolta ammuskeltiin pistooleilla ja heiteltiin polttopulloja marssijoiden kimppuun. Tappelu aaltoili edestakaisin suunnilleen vartin - puoli tuntia, kunnes venäjämieliset alkoivat perääntyä. Osa heistä pakeni katuvilinään, talojen sisäpihoille, kauppoihin jne, osa Kulikovo Poljen aukiolle

Tämän jälkeen ukrainanmieliset suuntasivat tuhansien miesten ja naisten kulkueena venäjämielisten telttaleiriin Kulikovo Poljen aukiolle. 
Ukrainanmieliset kokosivat sosiaalisessa mediassa paikalle lisää joukkoja. Aukiolla olleet teltat sytytettiin tuleen ja venäjämieliset leiriläiset alkoivat paeta aukiolla olevaan ammattiliittojen taloon. Paikalla oli kolmisensataa venäjämielistä ja useita tuhansia ukrainamielisiä.

Televisiokuvissa näkyi, miten molemmat osapuolet heittelivät polttopulloja.

Molemminpuolinen  polttopullojen heittely johti sitten tuohon tuhoisaan tulipaloon, jonka alusta löytyy video täältä. Siitä, kumpi osapuoli oli syyllinen tuhoisaan paloon, on kaksi, toisistaan selvästi poikkeavaa näkemystä. Yksimielisyys on siitä, että palo alkoi neljännestä kerroksesta. BBC:n ja esimerkiksi Kyiv Postin mukaan ukrainamieliset heittelivät polttopulloja muun muassa tämän kerroksen ikkunoihin. Paikalla olleet taas ovat kertoneet, että joku sisällä olleista yritti heittää polttopullon yhdestä suljetusta neljännen kerroksen ikkunasta. Se ei mennyt lasista läpi, vaan syttyi sisällä huoneessa. Ukrainan sisäministeriön version mukaan rakennuksen sisältä ei löydetty ampuma-aseita, mutta katolla olleet venäjämieliset ammuskelivat alas kadulle. (filmillä näkyykin, kun yhdessä vaiheessa ukrainamielinen väkijoukko pakenee ilmeistä ammuskelua ja katolla näkyy väkeä) Sisäministeriön mukaan he myös sytyttivät tulipalon vahingossa polttopullolla.

Monien silminnäkijöiden mukaan poliisi oli hyvin passiivinen kaikissa tapahtumien vaiheissa. Sama kuva jäi minulle tv-kuvista. Jopa siinä vaiheessa, kun ihmisiä pelastettin palavasta rakennuksesta, poliisi ei tehnyt juuri mitään. Odessan apulaispoliisipäällikköä ja osaa muistakin poliiseista syytettin venäjämielisten provokaatioiden tukemisesta. Apulaispoliisipäällikkö pakeni tutkimuksia ulkomaille, ilmeisesti Venäjälle
----
Tapahtumien jälkeen Venäjä on hyökkännyt voimakkaasti Ukrainan hallitusta vastaan ja pitänyt sitä vastuullisena tapahtumista. Ukrainalaiset taas ovat syyttäneet Venäjää provokaatioiden järjestämisesta marssin aikana. Tapahtumat riistäytyivät ukrainalaisten mielestä niiden seurauksena käsistä ja johtivat tragediaan.


Tässä lisää aiheeseen liittyviä linkkejä:

Teppo Tiilikainen/SK 5.5.2014: Odessa suri kuolleita – taistelut kiihtyivät Itä-Ukrainassa

Antti Rautiaisen blogikirjoitus
Arto Huovinen /KU 5.5.2014: Totuus Odessa tulipalosta
Yle 4.5.2014: Ukrainan pääministeri lupaa perusteellista selvitystä Odessan tulipalosta


Tässä iltasanomien uutiset aiheesta ajalta 3.5.- 5.5.2014:

IS tapasi Odessan Ukraina-mielisiä: "Katsoin vierestä, kun kaverini ammuttiin"
IS paikalla: Ukrainalaismieliset marssivat uhmakkaasti yöllä Odessassa - "Kunnia Ukrainalle!"
IS vieraili Odessan palotalossa: "Vain fasistit voivat tehdä tämän"
Venäjä-mieliset hyökkäsivät poliisiasemalle Odessassa - tovereita vapaaksi
IS seurasi mielenosoitusta Odessassa: "Me emme tarvitse separatisteja"
Ukraina: Odessan pidätettyjen joukossa Venäjän kansalaisia
IS paikalla: Sadat kokoontuivat muistotilaisuuteen Odessaan

IS paikalla: Väkivaltaisuuksien uhreja surtiin Odessassa - "Meistä on tulossa eläimiä"
Ilta-Sanomat Odessassa: ”Putin on pääsyyllinen”


In English:
BBC:
How did Odessa's fire happen?
The Economist: Ukraine's murky fire
Russia’s New Odessa File
Odessa "Massacre" Propaganda vs. the Facts
Dangerous silence over police role in Odessa May 2 events
Without Double Standards
What Russian TV won’t show about the events in Odessa
CVU: Pro-Russian activists sold information about pro-Ukrainian activists in Odessa
UHHRU condemns police role in Odessa tragedy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti