Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Huopaisenvirta 27.9.2014

Huopaisenvirran rantakivikkoa

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna suuntasin matkani Luumäelle. Päämääränä oli kulkea paikallinen, Taavetin kuntakeskuksesta lähtevä Huopaisenvirran ulkoilureitti. Jälleen sää näytti parhaita puoliaan auringon paistaessa ja sään ollessa tyyni. Reitin alitettua Kuutostien ja noustua siitä jonkun matkan päässä mäentöyräälle,  olin pienen epätietoisuuden vallassa. Vasemmalle kääntyvän polun suuntaan osoitti kyltti LAAVU, oikealle metsätielle osoittava kyltti kertoi päämääränä olevan HUOPAISTENVIRTA. Tietenkin käännyin oikealle. Kuljettuani sitä ehkä kilometrin verran, ja tutkittuani karttaa, tulin siihen tulokseen, että valintani oli sittenkin väärä, joten käännyin takaisin. Olisihan minun pitänyt ymmärtää, että Laavu tarkoittaa Huopaisenvirranreittiä, ja Huopaistenvirta jotakin muuta reittiä samalle virralle. Tämä esimerkki todisti jälleen, että kunnon opastus on erittäin TÄRKEÄÄ. Jos opastus on tulkinnanvaraista, paikkakuntaa tuntemattomat tekevät kyllä turhia lenkkejä ja ne tietysti ärsyttävät.

Silta yli Huopaisenvirran

Komeata kuusikkoa reitin pohjoispäässä
Huopaisenvirran ulkoilureitti on kahdeksan kilometriä pitkä ja päättyy Huopaisenvirran rannalla olevalle laavulle. Alkumatka kulkee pääosin kylä- ja metsäteitä ja metsäkoneiden uria. Matkalle mahtuu harjumaastoa sekä komeita kuusikoita. Muutama laaja hakkuuaukeakin on reitin varrella tympäisemässä mielialaa. Tämäkin reitti on helppo, eikä siihen sisälly pitkiä vaativia nousuja  tai laskuja, eikä yhtään pahaa louhikkoa. Paras osa reittiä on noin kilometrin pätkä ennen Huopaistenvirtaa. Se kulkee komean kuusikon kätkössä paksujen sammalmattojen päällä.


Komea kuusikko jatkuu

Huopaistenvirta yhdistää Kivijärven vesistöreitillä Alakivijärven ja Kivijärven.  Uoma oli aikoinaan tärkeä puutavaran uittoreitti. Sitä pitkin kuljetettiin puutavaraa Saimaan vesistöstä  Kymijoen vesistöön. Uitto alkoi 1800-luvun lopulla. Suurimmillaan, 1950-luvulla, päivässä väylää pitkin kulki 27 000 tukkia. Uittoväylän käyttö päättyi 1963 Kivijärven laskemisen seurauksena. Huopaistenvirtaa ruopattiin 1960-luvulla, josta todistavat sen rannoilla olevat kiviröykkiöt. Aikoinaan virran yli johti hevossilta, joka ulkoilureitin rakentamisen yhteydessä "uudistettiin" rakentamalla väylän yli kävelysilta.

Kartta ja infotaulu Huopaisenvirran laavulla

Ulkoilureitti rakennettiin vuosina 2002 - 2003. Sen lähtöpisteessä sijaitsee Taavetin linnoitus, johon tutustuminen jäi tällä kertaa tekemättä. Palaan sen vaiheisiin myöhemmin sopivan tilaisuuden tullen. Tässä vielä linkki Huopaisenvirran ulkoilureitin sivulle.

Huopaisenvirran laavu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti