Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Lakkautettujen kyläkoulujen kierros, osa 7: Vilkjärvi

Vilkjärven koulu näyttää ulkoapäin erittäin hyväkuntoiselta.
Lauantaiaamuna 15.11. kierrokseni jatkui Kauskilan koululta ja Kappelinmäeltä etelään Vaalimaantietä, kunnes saavuin Moisiontien risteykseen. Käännyin Moisiontielle, jota pitkin poljin Korkeahontielle saakka. Risteyksessä käännyin pohjoiseen, kävin välillä Korkea-ahon koulua ihailemassa ja jatkoin Korkea-ahontietä aina Heiskantien risteykseen asti. Käännyin Heiskantielle, sitten Pajamäentielle ja sen jälkeen Toikkalantielle. Pesun kylällä käännyin Toikkalantieltä Mestonmäentielle, jota jatkoin Lensulaan asti. Lensulassa otin suunnan pohjoiseen Lensulantietä Ylämaantien risteykseen asti. [Kansa kutsuu kyseistä tietä edelleen kuitenkin Pulsantieksi.] Tätä Pulsaan vievä tietä jatkoinkin aina Vilkjärvelle tienhaaraan, jossa lukee Salmelantie. Sen varressa mäentapaisella seisoo Vilkjärven koulurakennus.

Näkymä marraskuun puolivälissä anno domini 2014 Vilkjärven koululle
Vilkjärven vireä kylä sijaitsee noin 17 kilometriä lounaaseen Lappeenrannan keskustasta. Kylässä on runsaat 300 asukasta, joista suuri osa saa elantonsa maa- ja metsätaloudesta. Lisäksi kylällä tehdään mm. viipurinrinkeleitä. Kylä on myös tunnettu aktiivisesta yhdistystoiminnasta. Näitä ovat mm. kylätoimikunta, kalastus- ja metsästysseura, marttakerho ja urheiluseura. Kylätoimikunta on ostanut vuonna 2010  kaupungilta kuvauskohteeni, Vilkjärven entisen koulun. Kauppahinta oli vaivaiset 5 000 euroa. Kauppaan sisältyi kuitenkin ehto, jonka mukaan kaupungilla on oikeus ostaa koulurakennus takaisin samalla summalla, mikäli kylätoimikunta aikoo myydä sen. Koulurakennuksessa on mahdollista harrastaa kudontaa, kerhotoimintaa ja ohjattua liikuntaa. Koululla voi myös pitää erilaisia tilaisuuksia, kokouksia, kursseja ja juhlia.


Kesäinen näkymä Vilkjärven koululle anno domini 1957
Kuva: Lappeenrannan kaupunginarkisto



Talvinen näkymä Vilkjärven koululle anno domini1964 - 1965
Kuva: Lappeenrannan kaupunginarkisto



Vilkjärven koulun kiikut talvisessa kuvassa 1ukuvuonna 1964 - 1965
Kuva: Lappeenrannan kaupunginarkisto
Vilkjärvelle rakennettiin vuonna 1929 komea koulu, jonka vihkiäisiä vietettiin marraskuussa 1929. Näihin aikoihin Lappeen kunnan kansakoulupiirijakoa uudistettiin ja samalla muodostettiin uusia koulupiirejä. Näitä olivat Vilkjärven lisäksi Parkkarila, Hurtanmaa, Tani, Keskisaari ja Ilottula. Keskisaaren koulusta on täällä erillinen artikkelinsa. Rakennuksen suunnitteli viipurilainen rakennusmestari Y.A. Hagberg, jonka kynänjälki näkyi aikoinaan monessa muussa tuon ajan julkisessa rakennuksessa.


Vilkjärven koulun sisäpihaa. Koulusta pitää huolta kyläyhdistys.
Lukuvuonna 1956 - 1957 Vilkjärven koulussa oli  vielä 38 oppilasta. Koulun oppilasmäärä putosi 1960-luvulla vähitellen, niin että lukuvuonna 1962 - 1963 koulussa oli 33 oppilasta, mutta kaksi vuotta  myöhemmin siellä oli enää 14 oppilasta. Näin ollen 25:n oppilaan raja oli alitettu.  Tuo 25 oppilasta oli tuolloin maaginen raja, sillä kyseinen oppilasmäärä vaadittiin koululta, että se sai valtionapua kahdelle opettajalle. Niinpä Lappeen kunta päätti lakkauttaa Vilkjärven koulun yhdessä Puralan koulun kanssa 1.8.1966. Vilkjärven koulupiiri liitettiin sellaisenaan Siparin koulupiiriin, jonne siis siirtyivät myös koulun entiset oppilaat. Hyvin ovat vilkjärveläiset pitäneet huolta koulustaan, mikä käy ilmi myös oheisista kuvista.

Vilkjärven koulun sisäpihaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti