Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Tuntemattoman sotilaan "Antti Rokka" eli Reino Tolvanen (Päivitetty 14.4.2017)

Tuntemattoman sotilaan Antti Rokan eli Reino Tolvasen, hänen
vanhempiensa ja veljensä hautakivi Lepolan hautausmaalla Lappeenrannassa

Tänään, itsenäisyyspäivänä anno domini 2015, oli Iltasanomissa artikkeli Edvin Laineen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan "Antti Rokasta". Juttu sai minut penkomaan arkistojani. Sieltä löytyi runsaasti lehtileikkeitä sekä Tuntemattoman sotilaan filmauksesta että myös elokuvan näyttelijöistä. Antti Rokan roolia näytelleen agronomi Reino Tolvasen viimeinen leposija on vain muutaman sadan metrin päästä kodistani, joten haudan ohi olen kävellyt lukemattomia kertoja. Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta olen myöhemmin kirjoittanut tässä blogimerkinnässä. Kirjan filmaamisen kohtaamista vaikeuksista kirjoitin täällä ja elokuvan saamista ensimmäisistä arvioista tässä kirjoituksessani sekä lisäksi vielä elokuvan joutumisesta Cannesin elokuvajuhlilla sensuurin ja painostuksen kohteeksi.

Reino Tolvanen oli syntynyt 31. heinäkuuta 1920 Viipurissa. Hän menehtyi aivoverenvuotoon 21. marraskuuta 1974 Pretoriassa, Etelä-Afrikassa. Tolvanen oli amatöörinäyttelijä, joka ohitti monia aikakauden kuuluisia näyttelijöitä, kuten Spede Pasasen, Uljas Kandolinin ja Heimo Lepistön. Tolvasen etuna oli viipurilaisena Karjalan kannaksen murteen hallinta. Elokuvan valmistuttua voitiinkin todeta Tolvasen sopineen loistavasti hänelle uskottuun Väinön Linnan luomaan Antti Rokan hahmoon myös luonteensa puolesta.  Sodassa  Tolvanen oli toiminut ilmavoimissa Bristol Blenheim -pommikoneissa tähystäjäupseerina. Sotilasarvoltaan hän oli vänrikki.Löysin arkistostani Etelä-Saimaa-lehdessä 27.9.1975 olleen artikkelin, jossa kerrottiin Reino Tolvasen siunaustilaisuudesta.  Tässä otteita artikkelista:


Lappeen seurakunnan Lepolan siunauskappelissa oli hiljattain harrastunnelmainen muistotilaisuus. Etelä-Afrikassa, Pretoriassa 21.11.1974 kuolleen agronomi Reino Toivasen (Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka) uurna kätkettiin tällöin haudan lepoon.

Kappeli oli kauniisti koristettu sinivalkoisin kukkalaittein. Katafalkilla oli sinivalkoisten nauhojen muodostaman ristin päällä uurna. Kaikki puhui herkällä tavalla siitä isänmaasta, jota Reino Tolvanen oli rakastanut niin paljon ja jonka vapautta hän oli lähtenyt puolustamaan koulun penkiltä.
...
Muistopuheen piti rovasti Mauri Valtamo. Hän totesi mm:
Reino Tolvasen 54 vuoden pituiseen elämäntaipaleeseen sisältyi partiopojan eräretkiä tämän rakkaan isänmaan metsissä ja vainioilla Karjalan kannaksella. Siihen sisältyi sotien ankarat vuodet, joiden kokemusten tulkitsijana Tuntemattoman sotilaan Rokkana hän on jäänyt lähtemättömästi mieliimme. Siihen sisältyi tutkijan työ Australiassa ja Etelä-Afrikassa.
....
Veisatun virren jälkeen kantoi vainajan vanhin poika Tapio nuorempien veljien Sepon ja Jorman sekä lähiomaisten saattamana sukuhautaan.
.....
Hospitzissa pidetyssä muistelutilaisuudessa puhui Tolvasen osakuntatoveri lääketieteen lisensiaatti Tapio Putkonen. Puheessaan hän toi laajasti esille sen, mitä hyvä ja rehti toveri voi merkitä yhteisten harrastusten keskeisenä henkilönä. Näyttämötaiden ja musiikki olivat ne keskeiset harrastukset, joiden parissa Reino Tolvanen vietti aikaansa.
....

6 kommenttia:

 1. Ainakin Oulussa on kesäaikaan erilaisia hautausmaakierroksia, jossa käydään oppaan kanssa läpi hautausmaalle haudattuja kuuluisuuksia, taiteilijoita, sotasankareita jne. Blogissa esitelty hauta kuuluisi ehdottomasti Lepolan hautausmaan esittelykierrokselle. - Heli

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia Auringonkalastajalle kommentista.
  Lepolan hautausmaalla järjestettiin ainakin viime kesänä parikin kertaa opastettu kierros. Tässä linkki kierrokselle:
  http://allevents.in/lappeenranta/hautausmaakierros-lepolan-hautausmaalla/1588375631433998#
  Koska en ole ollut mukana kyseisellä kierroksella, en tiedä onko Reino Tolvasen hauta mukana sillä. Otan selvää

  VastaaPoista
 3. Kiitos Mauri Kinnunen tästä blogikirjoituksesta.
  Isäni rovasti Mauri Valtamo kertoi Rokasta l.Tolvasesta meille lapsilleen muistellessaan sota-aikoja, hän mm.vihki Tolvasen avioliittoon.

  Kiitos myös kauniista kuvasta Kuolimolta.
  Aurinkoiset terveiset Suomen Lapista.
  Riitta Alaluusua os.Valtamo

  VastaaPoista
 4. Lämpimät kiitokset Riitta Alaluusualle mukavasta palautteesta.

  Tein blogikirjoitukseen pienen päivityksen samalla kuin luin lähettämänne palautteen.

  Kunhan kevät etenee muutaman harppauksen, suuntaan askeleeni sekä pyöräni lukuisia kertoja Kuolimon kirkaille hiekkarannoille ja jylhille kalliojyrkänteille

  Aurinkoista loppukevättä toivotellen
  Mauri Kinnunen

  VastaaPoista
 5. Erittäin hieno blogi Reinosta.😁😊 on hieno kuulla miten Reinoa muistetaan 😁😊

  Terveisin Reinon lapsen lapsi
  Christopher Tolvanen

  VastaaPoista