Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 27. marraskuuta 2014

Lakkautettujen kyläkoulujen kierros, osa 9: Sipari

Siparin entinen kansakoulu 15.11.2014

Jatkoin 15.11.2014 lauantaiaamuista kierrostani Vilkjärven koululta suuntana pohjoinen. Päämääränä oli Siparin koulu, jossa kuulin olevan joulumarkkinat. Koulutalon pientareet ja pihat olivatkin täynnä autoja ja sisällä riitti vierailijoita. Yritin kysellä kahdeltakin koululle saapuneelta, olivatko he paikallisia asukkaita, mutta molemmilta sain kielteisen vastauksen, toiselta jopa jyrkän ein. Aikataulusyistä tyydyin pelkästään kuvaamaan rakennusta ulkoapäin, enkä yrittänyt aktiivisesti etsiä uusia tarinakavereita. Tässä hieman tietoa koulun vaiheista sekä muutamia kuvia:

Siparin kansakoulu kuvattuna 1957.
Kuva: Lappeenrannan kaupunginarkisto

Pahloisten eli Siparin kansakoulu oli neljäs Lappeen kunnan alueelle perustettu koulu. Sen takana oli Lensulan, Myllylän, Pahloisten, Toikkalan ja Yllikkälän isäntien yksituumaisuus. Edellä mainitut kylät muodostivat oman koulupiirin. Pahloisissa asuneet Mikko ja Hanna Sipari lahjoittivat koululle tontin ja tukivat muutenkin monella tavalla kouluhanketta. Siparin koulun hyväksi järjestettiin arpajaisia ja keräyksiä. Kansakoulurakennus pystytettiin talkoilla ja isännät lahjoittivat sen rakentamiseen tarvittavat hirret. Koulu aloitti toimintansa vuoden 1897 syksyllä. Avajaisia vietettiin 12.9. 1897 ja koulutyö alkoi seuraavana päivänä. Koulun alkuvaiheita varjostivat velkaantuminen sekä riidat koulun paikasta, vaikka viimeksi mainittu ilmiö ei ollut niin laajaa kuin monissa muissa koulupiireissä.
Siparin kansakoulu vuonna 1965.
Kuva: Lappeenrannan kaupunginarkisto

Siparin koulua laajennettiin kaksi kertaa. Nämä tapahtuivat vuosina 1901 ja 1926. Edellisen ryhdyttiin koulutarkastajan antaman huomautuksen takia syksyllä 1901. Kouluun lisättiin 11 x 7 metrin kokoinen siipi, johon tulivat käsityötilat sekä eteinen.Jälkimmäisen laajennuksen suunnitteli viipurilainen Y.A.Hagberg, jonka kynänjälki näkyy monen muunkin Lappeenrannan seudun vanhan kansakoulurakennuksen ulkoasussa. Koulun viiden ensimmäisen toimintavuoden historiikki löytyy täältä

Ilmoitus urakkahuutokaupasta Etelä-Saimaassa 27.5.1922. Kyseessä Siparin kansakoulu lisärakennuksen vuoraus ja koulurakennuksen maalaus.
Miesopettajan virka oli auki Siparin kansakoulussa kesällä 1922. Opettajalle luvattiin 250 markkaa vuosipalkkaa, kolme huonetta ja keittiön sisältänyt asunto, pilkotut polttopuut, öljyvalon, kesälaitumen yhdelle lehmälle ja vajaan hehtaarin peltoa. Samalla avoimeksi julistettiin tyttöjen käsityön opettajan virka. Etelä-Saimaa 27.5.1922.
Siparin koulu säilyi pitkään elinvoimaisena. Vuonna 1950 Siparin kansakoulussa oli lähes 50 oppilasta. seuraavana vuonna oppilasmäärä kohosi yli 50 oppilaan. Tällöin kouluun oli palkattava kansakouluasetuksen vaatima apuopettaja. Kansakoulussa oli lukuvuonna 1956 - 1957 vielä 45 oppilasta ja kaksi opettajaa. Lähes kymmenen vuotta myöhemmin oppilasmäärä oli pudonnut 22:een. 1960-luvun puolivälissä oli keskustelua siitä, kumpi koulu, Sipari vai Vilkjärvi säilytetään kouluun tulevien oppilaiden lukumäärän supistuessa. Siparin koulu vei voiton. Lappeen koululautakunta perusteli valintaa koulujen kuntoa ja sijaintia vertailemalla. Kun Vilkjärven koulu lakkautettiin 1.8.1966, siirtyivät kyseisen koulupiirin oppilaat Siparin kouluun. Tämäkään ei riittänyt turvaamaan lopulta kouluun riittävää oppilasmäärää.
Siparin entinen kansakoulu 15.11.2014

Siparin entisen kansakoulun pihalla oli kymmeniä autoja 15.11.2014. Koululla pidettiin joulumarkkinoita.

Siparin koulun lakkauttaminen tapahtui keväällä 2000. Kyseisenä lukuvuonna 1999 - 2000 koulu oli tilastokeskuksen mukaan maamme pienin peruskoulu. Siellä oli neljä (4) oppilasta!!! Mistä tässä oli kyse? Aion selvittää tämän mysteerin.

Entinen Siparin koulu sijaitsee osoitteessa Toikkalantie 241, noin kymmenen kilometriä Lappeenrannan keskustasta lounaaseen ja  viisi kilometriä valtatie 6:n liittymästä etelään Korkea-ahon suuntaan. Rakennus on hirsirunkoinen ja peltikattoinen. Sen huoneistoala on 224 neliömetriä.

Opetustoiminnan päätyttyä koulukiinteistö on ollut kyläyhdistykselle vuokrattuna vuodesta 2000 vuoteen 2011. Kevättalvella 2012 Lappeenrannan kaupunki asetti koulukiinteistön myytäväksi. Kiinteistö kiinnosti ostajia ja siitä jätettiin yhteensä yhdeksän tarjousta. Koulurakennus siirtyi paikallisen yrittäjän omistukseen ja sitä on vuokrattu erilaisiin tapahtumiin ja mm. perhejuhliin.

Siparin koulun läntinen sisäänkäynti

Asiakkaita rientämässä Siparin koulun joulumarkkinoille 15.11.2014



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti