Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 15. marraskuuta 2014

Kauskilan Kappelinmäki


Lappeen keskiaikainen Pyhän Lauri kirkko sijaitsi tällä paikalla Kauskilan Kappelinmäellä
Olen tänä syksynä marraskuun alkupuolella pyörällyt parina aamuna reittiä, joka kulkee Lappeenrannan eteläpuolella Kauskilan kylän kautta. Pysähdyspaikkana on molemmilla kerroilla ollut Kauskilantien varresta löytyvä Kappelinmäki.  Tämä paikka oli Lappeen emäpitäjän keskiaikainen keskus. Täällä on sijainnut keskiajalla Pyhän Laurin kirkko ja kalmisto.  Paikalla suoritetuissa kaivauksissa on Kappelinmäen hautoja dokumentoitu noin 150 ja hautauksia on havaittu yhteensä 300. Haudoissa on sekä esineellisiä, pakanallisia hautauksia ristiretkiajalta että myöhempiä esineettömiä, kristilliseen perinteeseen kuuluvia hautauksia. Kaksi vuonna 1573 lyötyä ruotsalaista hopearahaa viittaa siihen, että kalmisto oli käytössä vielä 1500-luvun lopulla ja uusimmat löydöt kertovat että vielä 1600-luvun toisella neljänneksellä. Paikalla on tähän mennessä tehty yli 600 esinelöytöä, joiden joukossa varsin paljon rahoja. Niinpä Kauskilan Kappelinmäki on Itä-Suomen suurin ristiretki- ja keskiajan kalmisto.Kappelinmäen informaatiotaulu
Näkymä Kauskilantieltä Kappelinmäen kirkon paikalle
Alueesta ei ole tutkittu vasta kuin 10-15 prosenttia. Merkittävin löytö Kappelinmäellä on ollut kirkon paikka. Pohjakivien mukaan kirkon pinta-ala on ollut lähes 80 neliömetriä. Kappelinmäki oli keskiaikaisen Lappeen seudun keskeinen kokoontumis- ja kauppapaikka. Lappeenranta nousi vastaavaan asemaan vasta 1500-luvun lopulla. Kauskilan kautta johti keskiajalla tie Viipurista Savoon ja Hämeeseen. Nyt tuo peltojen keskellä, mäentöyräillä, sankassa kuusikossa, sijaitseva Kappelinmäki henkii ikiaikaisen eteläkarjalaisen luonnon rauhaa. Poissa on kiire, ihmisäänien sorina ja markkinamiesten huudot.

 
Näkymä Kappelinmäellä sijainneen kirkon takaa Kauskilantielle päin

Kappelinmäestä löytyy verkosta suurehko määrä tietoa. Merkittävimpiä ovat muun muassa Pekka Toivasen artikkeli, joka on julkaistu vuonna 1999 kirjasessa  Kauskilasta kuntaliitokseen. Historiaa jatarinoita. (Etelä-Karjalan museon julkaisusarja nro 21. Lappeenranta. 1999) antaa hyvän yleiskuvan millaisesta paikasta on kyse. Ville Laakson sivut Kauskilan kaivauksista vuosina 1999 - 2005 löytyvät täältä. Kirkkoherra Jorma Taipaleen mielipidekirjoitus Kauskilan arvoa on vaalittava julkaistiin Etelä-Saimaassa 19.10.2007.
 
Uusi kuvakulma kirkon muistomerkille

Tässä lisää linkkejä:
Museoviraston muinaisjäännösrekisterin tiedot
Hytin kyläyhdistyksen sivuilta löytyy tietoa paitsi Hytin kylästä, myös Kauskilasta

Ylen haastattelu Maan povesta: Lappeenrannan Kauskilan Kappelinmäen kaivausalue
Kauskilan kaivauksista
Willimieskin on löytänyt tiensä Kauskilan Kappelinmäelle
Tyylitelty näkökulma muistomerkistä, otettu 2.11.2014, jäisen hyhmän sataessa niskaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti