Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Kissankierros, Ruokolahti, 16.11.2014


Kissankierroksen alueen kartta
Kiersin tänä aamuna (16.11.2014)  Imatran - Ruokolahden rajoilla kiertävän Kissankierroksen. Lämpötila on nollan tienoilla, maassa on hieman lunta ja ilma on tyyni, sumuinen, mutta sateeton. Kissankierros on seitsemän kilometrin pituinen maastopolkuja, metsä- ja kyläteitä seuraileva reitti. Kosteissa paikoissa kulkijoiden jalkojen kastumista on ajateltu rakentamalla kosteikkojen yli pitkospuita, jotka olivat erittäin hyvässä kunnossa. Polun varrelle mahtuu kuivia kangasmetsiä, tiheitä kuusikoita, peltoaukeita,  metsitettyä peltoa, suolampi, laavu ja perimätiedon mukaan vainolaisaikoina turvapaikkana käytetty luola. Reitti kiertelee Puntalan kylässä, Immolan lentokentän koillispuolella. Alue jää kuutostien itä- ja kaakkoispuolelle.
Reitillä on paljon kuusikoita
Polun, kuten myös sen varrella olevan Vaaranmäen laavun, on rakentanut Puntalan kyläyhdistys. Opastauluissa mainitaan vuosiluku 2004, mutta Puntalan kyläyhdistyksen sivut kertovat sen valmistuneen vuonna 2007. Lähtöpaikkani oli osoitteessa Puntalantie 331, jossa Puntalatieltä haarautuvat Sopenmäentie ja Vanhanpaikantie. Tien vierestä löytyy kyltti, joka kertoo Kissankierroksen kulkevan tästä. Sen sijaan paikalta ei löydy merkintää, mihin suuntaan pitäisi lähteä. Muistelin lukeneeni aikaisemmin verkkosivuilta, että polku olisi merkitty puiden kyljissä keltaisilla maalauksilla. Haeskelen niitä katsellaani, mutta yhtäkään ei näy. Rauhoittelen mieltäni, sillä kulkemani metsäautotien molemmilla puolilla on äskettäin ollut päätehakkuu, joka selittänee merkkien puuttumisen. Muutama sata metriä kuljettuani näkyykin kahden metsäautotien risteyksessä keltaista maalia ja hahmotan sieltä myös informaatiotaulun. Siispä ei syytä huoleen. Jatkossa kulkeminen onkin reitillä helppoa. Keltaista maalia löytyy puiden rungoista todella tiheästi, joten eksymisen vaaraa ei ole. Koska polku kulkee pääosin metsäautoteillä tai vanhoilla metsäkoneiden urien pohjilla, se on helppo kulkea.
Näkymä Haisevanlammen itäpäähän. Hajuja en aistinut, mutta lampihan on jo jäässä, kuten kuvista näkyy.
Näkymä Haisevanlammen länsipäähän
Kivikirkon luola

Kivikirkon luolan infotaulu
Kivikirkon luolan suuaukkoa

Kivikirkon luola
Vaaranmäen laavu
Vaaranmäen laavu
Suurella vaivalla aikoinaan raivattu pelto kasvaa nyt suoriin riveihin istutettuja koivuja ja lehtikuusia

Täältä löytyy hyvä kirjoitus reitistä. Etelä-Karjalan maakuntaportaalin Kissankierroksen esittely löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti