Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Rätinajo


Olen viime aikoina lueskellut Sulo V. Siitosen 1980- ja 1990-luvuilla toimittamia Ruokolahden kotiseutulukemistoja. Kirjasarjassa on yhteensä kuusi osaa. Niissä on pääosin lyhyitä tarinoita ruokolahtelaisista rakennuksista, nähtävyyksistä, muistomerkeistä ja paikkakunnan asukkaista. Niitä ryydittävät Siitosen tekemät piirrokset. Myös paikkakunnan murre pääsee kirjoissa hyvin esiin ja tallennetuksi. Sulo V. Siitonen ja Ruokolahti-seura on tehnyt hatunnostonarvoisen työn kootessaan vanhat tarinat ja perimätiedon kirjoihin ja kansiin.

Tässä yksi helmi ns. rätinajosta (alussa oleva taustoitus on väitöskirjastani). Ja vieläkö joku väittää, etteivät karjalaiset ole kauppamiehiä?

Rätinajo

Karjalassa oli lukuisia pitäjiä, joissa kotiteollisuus oli merkittävä sivuelinkeino. Tunnetuin näistä oli Kannaksen Valkjärvi. Siellä valmistettiin kaikentyyppisiä ajotyökaluja, rekiä ja kärryjä. Näitä myytiin ennen kaikkea Pietariin. Puuastioistaan olivat tunnettuja Säkkijärvi, Vahviala, Virolahti ja Lappeen seutu. Kurkijoen tuotteita olivat luokit, länget ja piiskat, Uukuniemen pärekorit, Parikkalan huovikkaat. Muolaan pitäjän keskellä sijainneessa venäjänkielisessä Kyyrölässä valmistettiin erilaisia saviastioita. Tuotanto oli niin laajaa, että se vaati oman myyntiorganisaationsa. Näin syntyi omalaatuinen kulkukaupan laji, potti- ja rättikauppa, jota harjoittivat ennen kaikkea valkjärveläiset.
----
Ns. rätinajossa kauppamiehet myivät Kyyrölän saviastioita ja keräsivät sekä ottivat maksuina vastaan rättejä, lumppuja ja säkkejä. Lumput ja säkit toimitettiin Pietariin, jossa paperiteollisuus käytti niitä raaka-aineikseen. Rättimies tiesi saavansa lumppuja joka talosta, sillä asetus kielsi lumppujen hävittämisen. Ennen ostosmatkalle lähtöään rätinajajat ajoivat Kyyrölään, josta lastasivat kuormaansa savivateja, kukkopillejä, makeisia, leivonnaisia ja kaikenlaista pientä rihkamaa: Kun rättimies tuli taloon, hän toi sisälle muutamia potteja nähtäväksi. Seuraavaan tapaan hän esitti asiansa (Ruokolahdelta):


Kerätkää nyt yhtee myysyy, kaikenlaist ryysyy, syssäkkii, kyntörättii, pienii palasii, paija-alasii, tilkuu talkkuu, paimene salkkuu. Kuta mustempii, sen lystempii, kuta likasempii, sen parempii. Siit mie annan teile niistä nippii nappii, kohvkuppii, pottii ja vattii, lusikoi rautasii, savisii lautasii, kissankuppii, kukkopillii, kissanpiirakoi, orehkoi, kauruskoi, inkväärii, pastillipötköö, hokmantippoi, vanhaamiestä ja vieläkii mitä muuta miel tekköö. Taitaa miul viel vähä olla pirupaskaakii

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti