Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Mikko ja Johanna Niemelän elämäkertaPoimin Siirtokansan Kalenterista yhden amerikansuomalaisen avioparin elämäkerran. Tällä kertaa poiminnan syynä oli lähinnä se, että kokosin Eagle Lake Townshipin ja Automba Townshipin suomalaisista uudisasutuksista Minnesotassa lyhyet koosteet blogiini. Yksi tuon alueen monitaitoisista ja moniin aktiviteetteihin osallistuneista henkilöistä oli alkuaan pyhäjokinen farmari Mikko Niemelä. Tässä hänen ja vaimonsa Johannan eläkerrat. 

Mikko ja Johanna Niemelä

Mr. ja Mrs Mikko Niemelä

Mikko Niemelä, Kettle Riverin esiraivaaja, kuoli kotifarmillaan Automba-townissa helmikuun 27 päivänä 1940.  Oli kuollessaan 90 vuoden, 1 kuukauden ja 9 päivän ikäinen. Hän oli syntynyt Pyhäjoella Oulun läänissä tammikuun 18. päivä 1850. Isänsä nimi oli Luukas Niemelä ja äiti Maria Alatalo. Vihittiin avioliittoon Saloisissa 1876 Johanna Hannukselan kanssa. Mrs. Niemelä on vielä elossa asuen poikainsa luona kotifarmillaan. Hän syntyi Saloisissa joulukuun 27. päivä 1850, isän nimi Johan Hannuksela ja äiti Magareta Haaksiluoto. Mr. Niemelä tuli Amerikaan 1887, jonne perheensä tuli hänen luokseen 1890. He asuivat lyhyen ajan Superiorissa Wisconsinissa, josta muuttivat farmilleen tänne Kettle Riverille (tunnettiin silloin Moose Laken kontrin nimellä) 1892.

Mr. Niemelä oli harjaantunut rakennustöihin, tehden poikainsa kanssa farmilleen tuulen voimalla käyvän jauhomyllyn, koulurakennuksia, sekä teki farmityön ohella muuta nikkarintyötä.. Niemelät ovat kuuluneet vuosikymmeniä paikkakunnan apostolisluterilaiseen seurakuntaan. Mr. Niemelä alkuvuosina toimien seurakunnan valtuuttamana papillisia tehtäviäkin.
J. M.

Lähde:
Siirtokansan kalenteri 1941, sivu 135.

Post scriptum:
Johanna Niemelä kuoli vuonna 1944 ja hän on aviomiehensä ja poikansa kanssa haudattuna Eagle Laken hautausmaahan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti