Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Peltolan (kansa)koulu Lappeenrannassa (ja Lappeella)


Peltolan vuonna 1930 valmistunut koulu heinäkuisessa auringonpaisteessa
Tällä kertaa koulukierrokseni kohteena oli vesitornin alapuolella, liikenneympyrän kupeessa seisova komea Peltolan koulu. Työuraani sisältyy parin vuoden periodi tuntiopettajana Peltolan ja Kimpisen kouluissa. Tämä tapahtui 1980-luvun lopulla. Mukavat muistot jäivät noista vuosista. Noin 15- 20 vuotta myöhemmin menin hakemaan paikallisen rautakaupan varastosta ostamaani tavaraa. Sitä kuitatessani ja papereita näytettyäni, varastomies totesi: Sie se oot miuta opettant Peltolan koulus. En sillä hetkellä muistanut häntä, vaikka hän myös esitteli itsensä. Mutta takaisin kotiin ajaessani tuli kyseisen entisen oppilaan kasvonpiirteet ja luokka mieleen. Häneltä oli 15 vuoden aikana lähteneet hiukset, pituutta oli tullut reilusti lisää,  paino oli ainakin tuplaantunut. Minulla oli vain parta harmaantunut. Me opettajat emme juurikaan enää muutu työuran aloitettuamme. Tämä koskee monesti ulkonäköä, usein kyllä myös innostusta työhön sekä  opetusmetodejamme. Oppilaat sen sijaan ovat voimakkaassa muutoksessa sekä kouluvuosien aikana että  joitakin vuosia sen jälkeenkin. Kunnes heille käy kuten meille opettajille.

Näkymä Peltolan koululle vesitornilta

Peltolan koulua liikenneympyrän suunnasta
 Kuvasin tätä entistä työpaikkaani 19.7.2015. Kokosin sen jälkeen tietoa koulun menneistä vuosista.  Peltolan kansakoulun rakensi alkuaan, ei suinkaan Lappeenranta, vaan Lappee. Kun Lappeen kunnan puolella olevien esikaupunkialueiden väkiluku kasvoi voimakkaasti 1920-luvulla, oli kuntaan rakennettava uusia kouluja. Tilanahtauden  poistamiseksi Lappee rakensi vesijohdolla ja keskuslämmityksellä varustetun Peltolan  kansakoulun arkkitehti Toivo Salervon piirustusten  pohjalta. Se nousi vuonna 1930 kaupungilta vuokratulle tontille lähelle vesitornia. Koulusta tuli koko seudun suurin ja komein. Koulutyö alkoi koulussa 29.8.1930 ja vihkiäisjuhlia vietettiin pari kuukautta myöhemmin 19.10.1930. Alkuaan Lappeenrannan kaupungin oli puhe maksaa 40% kustannuksista. Kaupunginvaltuusto hylkäsi kuitenkin tehdyn aiesopimuksen. Lappeen kunta otti koulun rakentamista varten 920 000 markan pitkäaikaisen valtion kuoletuslainan ja sai hanketta varten myös valtiolta avustusta. Vuoden 1932 esikaupunkialueliitoksessa Peltolan kansakoulu siirtyi yhdessä Armilan, Juvakan ja Taikinamäen koulujen kanssa Lappeenrannan kaupungille.

Peltolan koulu on ulkoapäin edelleen pääosin samannäköinen kuin valmistuessaan vuonna 1930. Rakennuksen eteen ilmestyivät 1980-luvun lopulla sadekatokset, jotka eivät kuitenkaan pilaa komean rakennuksen ulkoasua. Rakennuksessa on tehty useita korjauksia 1990- ja 2000-luvuilla. Myös koulun piha-aluetta on saneerattu ja varustettu monenlaisilla vempeleillä. Tänä päivänä koulu on osa Kimpisen koulukeskusta ja sen alakoulua. Siinä toimivat Peltolaksi nimetyt esikoulu ja luokat 1 - 3 sekä Ainolaksi nimetyt luokat 4 -6 ja musiikkiluokat.

Ohessa vasemmalla uutinen Etelä-Saimaasta 30.8.1930. Se kertoo Peltolan uuden kansakoulun alkajaisjuhlasta ja uusien opettajien valinnasta kyseiseen kouluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti