Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 27. heinäkuuta 2015

Lemin ”obeliski”


Kaikki Lemin tiet alkoivat aikoinaan tästä pisteestä

Ylväänä seisoo lemiläinen"obeliski"
modernisaation haasteita uhmaten

Kuten hyvin tiedämme, kaikissa merkittävissä maailman metropoleissa on jollakin keskeisellä paikalla seisomassa taivaita kohti kohoava obeliski. Sellainen löytyy Pariisista, Roomasta, Lontoosta, Washingtonista, Helsingin kauppatorilta ja – jopa – Tampereelta. Mutta, ei hätiä mitiä, myös Lemiltä löytyy oma obeliskinsa. Se seisoo Lemin keskustassa, kirkon vieressä Lappeenrannasta tulevan Iitiäntie (tie n:o 380) ja Vainikkalantien risteyksessä.

Perimätiedon mukaan tämä kapeahko, noin kaksi metriä korkea kivipaasi on pystytetty kunnanesimiehen, kunnallislautakunnan puheenjohtajan Antti Okon (1859-1934) käskystä. Hän olisi lisäksi määrännyt, että kaikki matkat oli Lemillä mitattava tästä ”nollapisteestä” aloittaen. Kiven sivulla on pyöreä korkokuva ja päällä poranreikä. Kiven päällä on ollut aikoinaan tienviitta osoittamassa suuntaa Vainikkalankylän käräjätuvalle.

Seisoessani kuvaamassa tätä ”obeliskia” Lemin kotiseutumatkallani 26.7.2015 nostin hiljaa mielessäni hattua ensiksi Antti Okolle oivalluksesta ja toiseksi Lemin kunnanisille. Heille siksi, etteivät ole edistyksen huumassa poistaneet kiveä liikennettä häiritsemästä, niin kuin monessa muussa kunnassa olisi varmasti tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti