Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 18. heinäkuuta 2015

Muistomerkki Myrällä (Päivitetty 17.3.2016)

Myrän muistomerkki

Heinäkuisena lauantaina 18.7.2015 pyöräilin Nuijamaalla, tarkemmin sanoen Nuijamaan pohjoispuolella rajassamme itään työntyvässä mutkassa. Tuon kuhmun monimutkainen historia innoitti minut lenkille ja palasin mutkan syntyhistoriaan myöhemmin tällä blogimerkinnällä. Tuon mutkan perimmäisessä pohjukassa sijaitsee pieni Myrän kylä upean  ja jylhän Myräjärven rannalla. Käännyttyäni Myrältä Hiirentielle, joka siis johtaa Hiiren kylään, huomasin ehkä noin parisataa metriä tienhaaran jälkeen viitan: Muistomerkki. 

Muistomerkin tekstilaatta

Nousin pyöräni selästä ja kävelin pienelle vaatimattomalle muistomerkille. Se on pystytetty paikalla 4.7.1941 kaatuneen neljän nuijamaalaisen muistoksi. Puna-armeijan tykistö teki karanaatti-iskun Myrälle. Iskussa kaatuivat nuijamaalainen lotta Terttu Hyvärinen, nuijamaalaissyntyinen lotta Anja Vendla Ruokonen ja nuijamaalaiset sotamies Väinö Hyvättinen sekä korpraali ja Nuijamaan kunnankirjuri Tapani Korpela. Willimiehen kaivamien tietojen mukaan kyseiset henkilöt olivat olleet tulituksen alkaessa läheisessä Rutin talossa toimineella rajavartioasemalla ja pakenivat läheiseen metsään, noin sadan metrin päähän rajavartioasemasta. Selailin keväällä 2016 vanhoja Etelä-Savo-lehtiä. Päiväyksellä 24.7.1941 löytyi kunnankirjuri Tapani Korpelan kuolinilmoitus sekä pieni muistokirjoitus. Tapani Korpela näyttää olleen nuoresta iästään huolimatta monenlaisessa toiminnassa mukana. Kunnankirjurin tehtävien lisäksi hän oli kanttori-urkuri, sekä Etelä-Savo-lehden asiamies ja kirjeenvaihtaja.

 

 Myrän muistomerkki on paljastettu 27.8.2006. Sen pystyttäjinä olivat Nuijamaan reserviläiset, Lions club Nuijamaa, kaatuneiden omaiset, Nuijamaa-seura ja Etelä-Karjalan Lotta Svärd-perinne ry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti