Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 2. syyskuuta 2016

Lakkautettujen kyläkoulujen kierros. Ruokolahden Lassila


Koulunakin toiminut Lassilan kylätalo

Heinäkuussa 2015 vierailin Ruokolahden Lassilan Linnavuorella. Samalla matkalla pyöräilin hieman myös paikallisilla kyläteillä. Pysähdyin hetkeksi ihailemaan vanhaa kylätaloa, jolla on ollut monta roolia. Talo on toiminut seuratalona, mutta myös sotilaiden majoitustilana, rajavartioston tukikohtana, vankileirinä ja kouluna.

Ruokolahden Lassilaan perustettiin kansakoulu vuonna 1941, kun vuonna 1911 aloittanut Mansamäen koulu oli tuhoutunut jatkosodan alussa hyökkäysvaiheen aikana. Jalkaväkirykmentti 6:n esikunta oli tuolloin sijoittunut Mansamäen koululle. Vihollisen lentokoneet pommittivat sitä 30.7.1941 palopommeilla. Rakennus repeili ja syttyi tuleen tuhoutuen täysin. Pommituksen jälkeen puna-armeijan lentokoneet tulittivat vielä kiivaasti koulua ja sen lähiympäristöä. Pommituksessa kuoli yksi sotilas ja kaksi lottaa.

Lassilan kylästä löytyi kouluksi sopiva maalaisliiton Lassilan osaston seuratalo, jonka kunta osti. Kunta teki kouluksi vaihtuneelle seuratalolle tarvittavat muutokset. Kouluun rakennettiin opettajan asunto ja keittola. Alkuvaiheessa koulu pidettiin Lasse Peltosen, Armas Savolaisen ja Oiva Huhtasen taloissa. Mansamäen koulusta opettajaksi Lassilaan siirtyi Saimi  Huhtanen. Koululla olivat opettajina myös Aino Markkanen, Aune Suikkanen ja Sirkka Auvinen.. Kun Imatran kauppa muodostettiin vuonna 1948, muodostettiin Huhtasenkylään oma koulu. Se toimi aluksi Immolan varuskunnan suojissa ja Rautionkylässä Kaukopään kansakoulussa.  Oman koulurakennuksen Huhtasenkylä sai vuonna 1950. Lassilan kansakoulussa oli alkuvuosina reilut sata oppilasta. Koulun lakatessa siellä oli enää 12 oppilasta.

Seuratalon omistavat nykyisin Keskustan Lassilan paikallisyhdistys ja Ruokolahden Lassilan Martat. Rakennus toi9mii kyläläisten yhteisten tapahtumien pitopaikkan

Lähde: Lainajyvästöstä euroaikaan. Ruokolahden kylät ja koulupiirit.Jyväskylä 2009. Sivut 63 - 65

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti