Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 1. joulukuuta 2016

Lehtinen - Lyhytikäinen amerikansuomalainen sanomalehti vuodelta 1876

Lehtinen 3/15.9.1876
Olen aikaisemmin kertonut ensimmäisestä suomalaisten siirtolaisten Amerikassa ilmestyneestä sanomalehdestä, Amerikan Suomalaisesta Lehdestä, blogikirjoituksessani, joka löytyy täältä. Sanomalehden perustajan  ja toimittajan Anders J. Muikun elämänvaiheista on myös oma, erillinen kirjoitus.

Jouduttuaan lopettamaan Amerikan Suomalaisen Lehden ilmestymisen toimittaja Anders J. Muikku oli mukana pian uuden lehden julkaisemisessa Kuparisaarella. Vuoden 1876 syksyllä, syyskuun alun ja marraskuun välisenä aikana ilmestyi ainakin 11 numeroa pientä suomenkielistä lehteä, jolle oli annettu hyvin kuvaava nimi: Lehtinen. Lehtinen oli paikallisten republikaanisten liikemiesten kustantama ja voimakkaasti kantaa ottava poliittinen julkaisu. Sen ilmeisenä tehtävänä oli agitoida suomalaiset siirtolaiset ryhmittymään republikaanisten ehdokkaiden taakse tulevissa vaaleissa. Vaalien jälkeen Lehtisen ilmestyminen lakkasi. Kerrotaan, että Muikku toimitti lehteä ollessaan paikallisessa vankilassa suorittamassa tuomiotaan jostakin rötöksestä.

Selasin kaikki säilyneet Lehtisen numerot läpi. Poliittisten kannanottojen ja progandan lisäksi lehti sisälsi uutisia Yhdysvalloista ja hieman myös muualta. Suomen uutisten osuus sen sijaan oli lähes olematon. Paikallisen suomalaisen evankelisluterilaisen seurakunnan toiminnasta informoitiin myös näyttävästi. Sen sijaan kilpailevan suomalaiskirkon eli apostolisluterlaisen seurakunnan toiminnasta vaiettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti