Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 12. joulukuuta 2016

"Painosten herratar", "Reissu-Lassi" ja Lounasheimon Kusti

Kustavi Lounasheimo (1882 -
1948) oli paitsi pappi, myös
vahva vaikuttaja lestadiolaisessa
herätysliikkeessä.
Sunnuntaisessa Etelä-Saimaa-lehdessä oli laajahko artikkeli kirjailija, kansakoulunopettaja Hilja Valtosesta otsikolla "Modernin naisen puolestapuhuja ". Hilja oli vahva, suorasanainen persoona. Sitä oli myös toinen tässä blogimerkinnässä mainittu henkilö: Kustavi Lounasheimo.

Mikkelissä oppikoulunsa käynyt, Imatralla pääosin elämäntyönsä tehnyt heinävetisen opettajan tytär kertoi muistelmissaan, miten hän tapasi matkalla Pieksämäen lukion 25-vuotisjuhliin junassa entisen rehtorinsa, viipurilaisen Kustavi Lounasheimon. Hän oli opettajan- ja papintyönsä lisäksi toimittaja ja runoilija. Lounasheimo oli noussut junaan Mikkelistä ja Hilja Valtonen kertoi Kustaville innoissaan, että hänkin oli ryhtynyt kirjailijaksi. Kustavin kommentti oli hänelle ilmeisen tyypillinen:

- Hyvänen aika. Sinä!. Kaikkeen sinäkin kynääsi käytät!

Tarinaa lukiessa tuli mieleen toinen tarina Kustavi Lounasheimosta. Kustavi toimi opettajatoimensa ohella Viipurin esikaupunkikirkon pappina ja myös sitä ylläpitävän yhdistyksen johtokunnassa. Samaiseen johtokuntaan kuului myös Viipurin läänin maaherra, myöhemmin presidentiksi valittu, Lauri Kristian Relander. Lounasheimon käsitykset Relanderista eivät ilmeisesti olleet kovinkaan korkeat. Nimittäin eräässä kokouksessa Relanderin aloitettua puheenvuoronsa, huudahti Lounasheimo ykskantaan:
- Oo sie Lassi hiljaa, sie et ymmärrä mistää mittää!
Yle Areenasta löytyy muuten Hilja Valtosen haastattelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti