Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Suomen kansa lisääntyy [Amerikassa]. (Amerikan Suomalainen lehti 13.1.1882)Cunard Linen asiamiehen iso mainos Amerikan Suomalaisessa Lehdessä

Amerikan Suomalaisessa Lehdessä oli oheinen artikkeli tammikuussa 1882. Siinä luotiin lyhyt, suupiirteinen katsaus suomalaisen siirtolaisuuden alkuvaiheisiin. Artikkelissa oli mukana myös lehden tilaajamäärät Yhdysvalloissa paikkakunnittain. Sitä katsoessa amerikansuomalaisten historiaan perehtynyt huomaa nopeasti, että listasta puuttuvat monet paikkakunnat, joiden nimien olettaisi siellä olevan. Näillä suomalaisten siirtolaisten "pesäpaikoilla" luonto vielä odotti suomalaisia uudisraivaajia tai he olivat juuri sinne saapuneet. Lehden amerikkalaisten tilaajien lukumäärä näyttää olleen varsin pieni, noin 400. Lisäksi lehteä meni runsaasti myös Eurooppaan, esimerkiksi vuonna 1880 kolmattasataa kappaletta. Merkittävän osan näistä tilauksista maksoivat Amerikkaan muuttaneet siirtolaiset, jotka näin lehden välityksellä halusivat antaa kotimaahan jääneille omaisille kuvan siitä, millaista elämä oli uudella mantereella. Samaan aikaan Suomessa oli herännyt voimakas amerikankuume, joten lehden uutisille ja kertomuksille riitti innokkaita lukijoita. Kun noin kolmasosa lehden tilauksista meni Eurooppaan, on näillä tilauksilla ollut ratkaiseva merkitys sille, että lehti yleensä pystyi ilmestymään. Merkittävä osa Amerikan Suomalaisen Lehden mainoksista  oli laivayhtiöiden agenttien mainoksia, joita  Euroopassa Amerikkaan muuttoa suunnittelvat innokkasti lueskelivat.

Ote Amerikan Suomalaisen Lehden
artikkelista 13.1.1882

Suomen kansa lisääntyy
Ehkä lienee tämän lehden lukioille hauskaa, jos luomme tässä vuotta alkaessamme silmäyksen Suomen Kansan lisääntymiseen Amerikassa. Aina vuoteen 1866 ei luulla löytyneen Amerikassa muita suomalaisia kuin merimiehiä ja muutamia seikkailijoita, mutta mainittuna vuonna tulivat ensimmäiset varsinaiset siirtolaiset Norjan rannikolta. Ensi vuosina karttuivat suomalaiset hitaasti ja vielä v. 1870 oli Cokatossa noin 12 suomalaista asukasta. Michiganin kuparikaivannoissa arveltiin silloin olevan noin 50 henkeä. V. 1879 ei löytynyt vielä Michiganin rautakaivannoista tuskin kymmentä suomalaista; nyt on siellä sadoittain useammalla kaivannolla. Emme voi nykyänsä julkaista suuntaisiakaan tilastollisia tietoja Amerikan suomalaisista, mutta jonkunlainen selko heidän asuinpaikoista ja väestön suhdasta (=suhteista?) kussakin eri paikassa voitaneen saada, jos julkaistaan tässä, kuinka monta Amerikan Suomalaista Lehteä tilataan kuhunkin paikkaan. Michiganissa: Calumet 53, Hancock 42, Allouez 20, Delaware 37, Copper Falls 4, Negaunee 14, Ishpeming 17, Humboldt 9, Republic 6, Clifton 4, Michigamme 3, ja 12:ta muuhun paikkaan tässä valtiossa 1, 2 ja 3 lehteä kuhunkin. Minnesotassa: Cokato 21, New York Mills 18, Franklin 5, Brainerd 3, Duluth 3, Minneapolis 5, sekä 8 muuhun paikkaa, 1, 2 ja 3 lehteä kuhunkin. Kaliforniassa: Noyo 12, sekä kolmeen muuhun paikkaan. Oregonissa: Astoria 12, Pendleton 6, Washington territoriossa: Klickitat 4, Brush Prairie 3, sekä pariin muuhun paikkaan. Kaikkiansa lähetetään Amerikan Suomalaista Lehteä Amerikassa 85 eri paikkakunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti