Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Hanhijärven kansakoulun vihkiäiset 30.8.1925

Lappeen Hanhijärven kansakoulu vuosikymmeniä sitten
Kirjoitussarjani "Lakkautettujen kyläkoulujen kierros" sai jokunen vuosi sitten alkunsa aamuisesta pyöräillylenkistä Hanhijärven entisen koulun ohi. Lienee syytä kunnioittaa kyseistä koulurakennusvanhusta aikoinaan Etelä-Savo-lehdestä (1.9.1924) poimitulla lehtileikkeellä kyseisen koulurakennuksen vihkiäisistä. Uutisartikkelissa näkyy se vahva rooli, joka evankelisluterilaisella kirkolla ja sen papistolla oli vielä 1920-luvulla oli lappeelaisten elämässä. Juhlatilaisuus alkoi virrellä, vihkimispuheen piti lääninrovasti ja tilaisuus päättyi kirkkoherran hartauspuheeseen ja virteen. Artikkelissa mainittu Eemil Rantasen historiikki löytyy täältä.
Lappeen uudet kansakoulut


Hanhijärven kansakoulutalo vihittiin viime sunnuntaina.
Hanhijärven uuden kansakoulutalo, joka on 24:s kansakoulu Lappeella, vihkimisjuhlaa vietettiin viime sunnuntaina, elok. 30 pnä. Kun aluksi oli veisattu virsi 285, piti lääninrovasti A. Lönnroth päivän tekstin johdolla vihkimispuheen. Paikkakunnan sekakuoro lauloin tämän jälkeen opettajatar Tähty Huotarin johdolla laulut Kotiseutu kullan kallis ja Ajan aallot ja tarkastaja T.G.Murto puhui niistä syistä, jotka vaativat hyvää kansanopetuslaitosta maassamme ylläpitämään.

Viel
ä saatiin kuulla maanvilj. Lahja Rantasen [Eemil Rantasen?] varsin asiallinen selostus eli neljännesvuosisadan vireillä olleesta Hanhijärven kansakoulun perustamishankkeesta sekä Wille Karjalaisen tiedoitus kansakoulun rakennuskustannuksista. Kokonaiskustannukset ovat nousseet 300 000 markkaan, mikä on katsottava suhteellisen alhaiseksi, kun ottaa huomioon, että koulu on erittäin hyvin rakennettu ja varustettu peltikatolla ja kaakeliuuneilla.

Lappeen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, opettaja T. Pantzar esitti uudelle koululle valtuuston onnittelut ja kirkkoherra A. Simola puhui lopuksi sanojen
Herran pelko on viisauden alku johdolla. Mieltä ylentävä juhlahetki päättyi koron esittämään Isänmaan virteen, johon yleisö myös yhtyi. Yleisöä oli juhlassa erittä
in runsaasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti