Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 15. joulukuuta 2016

Kauhutapahtumia Kuparisaarella. Uutinen Lappeenranta-lehdessä 3.1.1914Lakkolaisten näkemys italialaisen haalin tapahtumista
Edellisessä blogikirjoituksessani kertomani traagiset tapahtumat Kuparisaarella Michiganissa  jouluaattona 1913 uutisoitiin Lappeenranta-lehden lukijoille yli viikkoa myöhemmin eli 3.1.1914. Tästä kauhutapahtumasta kerrottiin oikeistolaisessa Lappeenranta-lehdessä hyvin hillitysti, päinvastoin kuin sosialistien suomenkielisessä Työmies-lehdessäYhdysvalloissa, kuten oheisista kuvista ilmenee. Uutisartikkelin lopussa Lappeenranta-lehti langetti syyllisyyden viittaa suomalaisten sosialistien kiihotukselle. Kun sosialistit leimasivat onnettomuuden joukkomurhaksi, porvarilehti puhui kauhutapahtumasta.

Lappeenranta-lehden vaatimaton ja lähes huomaamaton
uutisointi 3.1.1914

Kauhutapahtumia Kuparisaarella. Lappeenranta 3.1.1914


Äärimmilleen on väestön mielet kiihoittanut ja katkeroittanut se pitkällinen lakkotaistelu, joka heinäkuun 23 p:stä alkaen on vallinnut Kuparisaarella Pohjois-Michiganissa. Se on saattanut sekä lakkolaisten että lakkoa vastustavien mielet siihen tilaan, että mitä hirmutöitä tahansa voi siellä tapahtua.

Muutamaa viikkoa ennen joulua ammuttiin Painesdalessa, lähellä Hancockia, erään ruokatalon läheisestä metsästä taloon n. 10 minuutin aika useammalla kiväärillä, mikä ammunta tekia kauheata jälkeä. Kaksi Englannin alamaista, veljekset Harry ja Arthur Jane, surmattiin yövuoteilleen. Ruokatalon pitäjä, englantilainen hänkin, sai niinikään surmansa. – Talossa asui joukko n.s. lakkorikkureita ja siinä kai selitys tähän verityöhön.
Sosialistien Työmies-lehti ei säästellyt 26.12.1913 uutisoinnissaan
palstamillimetrejä.

Kun tapahtuman johdosta Quincyn kaivannolla Hancockissa järjestettiin kulkuetta lähtemään kansalais-kokoukseen, jossa piti pantavan vastalause edellä kerrotun verityön toimittajia ja yleensä väkivaltaisuuksiin mennyttä kiihotusta vastaan, ammuttiin sivustapäin kulkuetta järjestäviin miehiin useita kertoja. Yksi miehistä haavoittui kuolettavasti, kaksi lievemmin.
Samoihin aikoihin South Rangella yrittivät järjestysmiehet pitämään kotitarkastusta Lännen Kaivosmiesten liiton konttorissa. Konttorin hoitaja, suomalainen Heikki Koski kielsi järjestysmiesten huoneeseen tulon. Syntyi mellakka. Koski ampui poliisimiehiä kohti joitakin laukauksia. – Koski ja 36 muuta miestä, melkein kaikki suomalaisia, myöhemmin vangittiin. Yksi poliiseita vietiin kuolemankielissä sairaalaan.

Samoihin surullisiin lakkotapahtumiin liittyi vielä onnettomuus, josta nyt on sähköteitse tänne tieto tullut ja jossa useampia kymmeniä lapsia menetti henkensä Calumetissa, Mich. Lakkolaisten lapsia oli suuri joukko nim. Joulujuhlaa viettämässä eräässä isossa kokoushuoneessa. Ilkimielisyydessäänkö vai anteeksiantamattomuudessa vallattomuudessaan joku juopunut huusi kokoushuoneen ovella: ”Tuli Irti!” Syntyi kauhea paniikki. Useita kymmeniä lapsia polettiin kuoliaaksi.

Italialaisen haalin juhlasali kuvattuna traagisen onnettomuuden jälkeen.
Näyttämöllä joulujuhlaa varten tuotu kuusi.
Kun kokous oli järjestetty lakkolaisten lasten vaatetus- ja ruoka-avustamiseksi, oli osanottajien joukko melkein vain lakkolaisia ja heidän lapsiaan. Sanotaanpa näin joidenkin lakkolaisperheiden kaikkien lasten kuolleen. On itsestään selvää kuinka kaamea muisto tämänkin tapahtuman takia jää tästä, pian puoli vuotta kestäneestä lakosta, jossa ei enää edes taistella paremmista palkoista eikä lyhemmistä työpäivistä, vaan pääasiassa suomalaisten sosialistien kiihotuksesta, jotka vaativat näille kaivostyömaille Lännen kaivosmiesten liiton hyväksymistä, mitä liittoa eivät työnantajat uhallakaan aio ottaa työmailleen, se kun on tämän lakon saanut aikaan ja siten on aiheuttanut tällaisen ennen siellä tuntemattoman mellastuksen ja nämä verityöt.

Tarina jatkuu vielä täällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti