Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Steriloimislaki vuodelta 1935

Oheinen lehtileike vuodelta 1935 herätti huomioni vanhoja lehtiä penkoessa. Lehtiuutinen kertoi, että eduskunta oli hyväksynyt äänin 144 - 14 uuden steriloimislain. Eduskunnan hyväksymän ja presidentti P. E. Svinhufvudin allekirjoittaman lain sisältöön voi tutustua täällä.

Se mikä lehtileikkeessä hämmästytti, oli siinä lainattujen kansanedustajien puheenvuorot. Lainsäädännöllä haluttiin edistää rotuhygieniaa. Esimerkiksi sosialidemokraattisen kansanedustajan, kaksinkertaisen ministerin ja Lääkintöhallituksen pääjohtajan Hannes Ryömän mielestä yhteiskunnan velvollisuutena on pyrkiä postiivisin keinoin lisäämään älykkäämpiä yhteiskunnan  aineksia, mutta myöskin on noudatettava negatiivista menettelyä, koetettava estää vajaakelpoisten ainesten syntyminen. Tällainen keino on nyt käsiteltävä laki. Puhuja vertaili lakia muiden maiden vastaavaan lainsäädäntöön, ja olisi toivonut lain alaa laajemmaksi. Mm. jäävät kaatumatautiset, perinnölliset alkoholistit ja rikolliset sen ulkopuolelle.

Lisäksi keskusteltiin siitä, olisiko siirryttävä kastraation kannalle. Tätä vaativat eräät kansanedustajat sen vuoksi, että rajoituttaessa sterilisaatioon, annetaan siunaus irstailulle, sukupuoliyhteyden harjoittamiselle ilman suvunjatkamisen tarkoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti