Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Lappeen vanhan seurakuntatuvan purku syksyllä 1925Vanha pitäjäntupa, jonka purkamisesta oheiset pikku-uutiset kertoivat. Se oli rakennettu vuonna 1848. Rakennuksen urakoi Ville Matinpoika Luukas 400 hopearuplan palkkiolla. Kuva: Lappeenrannan kaupunginarkisto.

Olen aikaisemmin yrittänyt selvittää, missä sijaitsi Lappeen vanha pitäjäntupa ja milloin se purettiin. Tehtävä osoittautui hankalammaksi kuin luulin. Pitäjäntuvasta, joka seisoi nykyisen kirkkokadun varrella, löytyi Kaupunginarkistosta ainoastaan yksi, yllä oleva valokuva. Sen tarkkaa sijaintiakaan ei ollut yksinkertainen selvittää. Muutaman päivän intensiivisen vanhojen lehtien selailun ja kirjojen tutkimsen tuloksena vastaukset kysymyksiini vähitellen löytyivät. Ilmeisesti kyseisestä rakennuksesta on kysymys oheisissa uutisissa syyskuussa 1925 [Ps. Kyseessä on todellakin vanha Lappeen pitäjäntupa. Vahvistus sille löytyy täältä]. Se myytiin eniten tarjoavalle poissiirrettäväksi. Purku- ja poissiirtoaikataulu oli erittäin tiukka. Siihen oli näköjään aikaa vain viikko.

Etel
ä-Savo 1.9.1925
Lappeen seurakunnan vanha seurakuntatupa
Vanhan rakennuksen poissiirt
ämiseksi eilisessä huutokaupassa tehtyä tarjousta ei hyväksytty.
Eilen pidettiin Lappeen seurakuntakodissa huutokauppa, jossa tarjottiin ostettavaksi ja poissiirrett
äväksi vanha seurakuntatupa ja ulkohuonerakennukset. Tuparakennuksesta teki korkeimman tarjouksen, 7 350 markkaa, rouva Maria Kosonen, lankkuaidasta puutyömies Elias Kaipia ja ulkohuonerakennuksesta poliisikonstaapeli Sepponen. Kirkkovaltuusto hyväksyi Kaipian ja Sepposen tarjoukset, jotavastoin rouva Kososen tarjous tuparakennuksesta hylättiin. Ensi maanantaina klo 1 päivällä samassa paikassa pidettävällä huutokaupalla tarjotaan vanha seurakuntatuparakennus uudelleen poissiirrettäväksi.

Etel
ä-Savo 8.9.1925
Lappeen vanha seurakuntatalo tarjottiin eilen toistamiseen huutokaupalla ostettavaksi. Korkeimman tarjouksen 10 050 markkaa teki talollinen Elias Pesu Lappeen Lensulan kylästä. Tarjouksen huutokauppaa toimittamaan asetettu toimikunta hyväksyi. Talon on määrä olla siirretty paikoiltaan tämän kuun 15 päivään mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti