Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

tiistai 6. joulukuuta 2016

Ukrainalaiset ja Suomen itsenäisyysLappeenranta 4.9.1917
Näin Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi yritin löytää arkistostani materiaalia, joka yhdistäisi sekä Suomen että arvostamani Ukrainan itsenäistymisvaiheita toisiinsa. Kotikaupungillani Lappeenrannalla ja Ukrainalla on kohtalonyhteys, sillä itsenäisen Ukrainan valtionpäämiehenä eli hetmannina toimi vuonna 1918 entinen lappeenrantalainen Pavlo Skoropadsky. Hän oli aikaisemmin palvellut Venäjän armeijassa Lappeenrannassa sijainneen 20:nen Rakuunarykmentin päällikkönä. Penkojaisten tuloksena löytyi oheinen ukrainalaisten sotilaiden tukikannanotto Suomen itsenäistymiselle. Uutinen oli Lappeenranta-lehdessä 4.9.1917. Alla teksti puhtaaksi kirjoitettuna.

Ukrainalaiset ja Suomen itsenäisyys.
Yleisukrainalainen sotilasten edustajain neuvosto tervehtii Suomen eduskuntaa ja sen kautta koko vallankumouksellista Suomen kansaa, joka on asettanut tehtäväkseen taistella vapauden, tasa-arvoisuuden ja veljeyden puolesta.
Ollen aseistetun Ukrainan kansan johdossa me pysymme vankasti vallankumouksen saavutusten vartijoina julistaen tunnuslauseen:
Kansojen itsemäärääminen ja uskomme samalla, että yhdistynyt Suomen ja Ukrainan kansojen vallankumouksellinen demokratia ei tule painamaan päätään alas taantumuksen edessä.
Me vastustamme jyrk
ästi Venäjän väliaikaisen hallituksen epäoikeudenmukaista ja vihamielistä suhtautumista Suomen oikeuksiin sekä aseellisen voiman käyttämisen uhkauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti