Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 19. lokakuuta 2015

Lentolaivue 12:n muistoreliefi Kivisaaressa


Lentolaivue 12:n muistoreliefi

Pyöräillessäni 18.10.2015 Joutsenon Konnunsuolta huomasin Kivisaaren tienoilla tienvarressa muistomerkin kyltin. Ei muuta kuin jarrut päälle ja katsomaan, mistä nähtävyydestä oli kysymys. Kyseessä on Lentolaivue 12:n muistoreliefi. Talvisodan aikana Joutsenossa toimi kaksi sotilaslentokenttää. Toinen oli kirkonkylän tienoilla sijainnut jääkenttä ja toinen Kivisaaren pellolla sijainnut lentolaivue 12 kotikenttä. Kivisaaren kenttä aloitti toimintansa 19.12.1939, kun Viipurin lähellä Tienhaarassa sijainnut Suur-Merijoen kenttä oli pakko siirtää. Kivisaaresta  käsin laivue toimi talvisodan päättymiseen 13.3.1940 saakka. Tosin osa koneista oli sijoitettu myös läheisen Karhusjärven jäälle tehdylle kentälle.

Alueelle oli sijoitettu myös neuvostoliittolaisten harhauttamiseksi tehtyjä rakennelmia. Kivisaaressa oli vanerista ja kartongista tehtyjä valekoneita, joita venäläiset eivät ilmeisesti missään vaiheessa kuitenkaan huomanneet. Kenttä säilyi neuvostoliittolaisille tuntemattomana sodan loppuun saakka.

Lentolaivue 12 kuului 1.1.1938 Suur-Merijoen lentokentälle perustettuun Lentorykmentti 1:en. Rykmentti koostui yhteistoimintalaivueista LLv 10, LLv 12, LLv 14 ja LLv 16. Kun talvisota alkoi rykmentin kalustona oli Fokker CX, Fokker C.V-, Ripon- ja Junkers W 34 -koneita. Laivueet oli sijoitettu seuraavasti LLv 10 Lappeenrantaan, LLv 12 ja 14 toimivat Karjalan kannaksella, edellinen Suur-Merijoen (myöhemmin Kivisaaren), jälkimmäinen Laikon ja Käkisalmen kentiltä käsin. LLv 16 oli sijoitettu Värtsilään ja Sortavalaan toiminta-alueenaan Laatokan Karjala

Vihollisen vilkkaan hävittäjätoiminnan vuoksi laivueet joutuivat suorittamaan tiedustelu- ja pommituslentoja pääasiassa öisin. Helmikuussa 1940 LLv 12 ja 14 saivat käyttöönsä taistelukykyisempiä Gladiator-hävittäjiä. Tämä mahdollisti myös laivueiden päivätoiminnan. Talvisodan aikana rykmentti suoritti 894 sotalentoa, saavuttaen 4 ilmavoittoa 10 koneen tappioin.

Muistoreliefien Lentolaivue 12:lle pystyttivät Joutsenon kunta, Joutsenon Kotiseutuyhdistys ja Konnunsuon keskusvankila 4.12.1997. Sen on veistänyt Olavi Veijalainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti