Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Elokuvat vaaraksi kansan moraalille. Kansalaiskokous Lappeenrannassa 9.3.1912


Vanhoja lehtiä selatessa törmää jatkuvasti uutisiin, joita lukiessa voi jälleen todeta, että kaikki uusi ja ihmeellinen on AINA herättänyt huolta, pelkoa ja vastareaktioita. Niinpä kansalaisia on kutsuttu kokouksiin torjumaan uhkaava "vaara".  Polkupyörät, puhelin, radio, televisio, kännykät, internet-yhteydet, pankkiautomaatit, pankkikortit, maahanmuuttajat tai vaikkapa Euron käyttöönotto ovat saaneet jotkut pelkäämään, vastustamaan ja pahimmillaan vihaamaan. Tässä lappeenrantalainen esimerkki vuodelta 1912.


 Elävien kuvien teatterit. (Lappeenranta-lehti 12.3.1912)


Elokuvamainos
Lappeenranta 23.3.1912


Viime lauantaina tämän kuun 9 päivänä kokoontui kaupungin kansakoululle yleinen kansalaiskokous keskustelemaan, mihin toimenpiteisiin olisi ryhdyttävä niiden väärinkäytösten poistamiseksi, joita elävienkuvien näyttämöissä on esiintynyt. Kokouksen avasi rehtori R. Ylönen lyhyesti esittäen niitä epäkohtia, joita tässä suhteessa on esiintynyt, kuten esim. rikoskappaleiden esittäminen, joissa rikoksentekijät kuvataan sukkelina, ovelina henkilöinä, kun sitävastoin vääryyttä kärsineet tai oikeudenvalvojat esitetään täydellisinä hölmöinä, joiden kustannuksella yleisö saa makeasti nauraa, tai avioliittodraamat, joissa sankarit, rikolliset sukkelalla ja ovelalla tavalla pettävät tyhmää ja yksinkertaista aviomiestä tai –vaimoa y.m. epäsiveellisiä kappaleita.


Vilkkaan keskustelun jälkeen yhtyi kokous yksimielisesti seuraavaan päätökseen:

1. Biograafiteatterien ohjelmat maassamme kaipaavat välttämättömästi puhdistusta.

2. Filmien tarkistusta varten on pääkaupunkiin asetettava lautakunta, jonka jäsenistä ainakin osa tulee olla nuorisonkasvatuksessa työskenteleviä henkilöitä.


Kokouksesta ynnä sen päätöksestä päätettiin antaa tieto Kolmisointuyhdistykselle pääkaupungissa.

---
Luettuani oheisen lehtiuutisen perehdyin hieman elokuvasensuurin historiaan ja löysin Mykkäelokuva-sivulta hieman tietoa. Tässä lyhyt referaatti:

Vuonna 1908 Suomen Valkonauhaliiton Helsingin paikallisosasto järjesti keskustelutilaisuuden, jonka yhtenä teemana oli elokuvien turmiollisuus. Koska elokuvissa käynti oli saavuttanut valtavan suosion, näkivät jotkut niissä ilmenevän moraalittomuuden olevan haitallista kansalle. Elokuvien maahantuojat olivat itse määritelleet niille ikärajat. Kristillistä taidepiirejä edustanut Kolmisointuyhdistys asetti kahdeksanhenkisen valiokunnan laatimaan toimenpide-ehdotuksia. Sen tarkkailun kohteena olivat kevätkausien 1909 ja 1910 elokuvat. Niiden pohjalta toimikunta laati ehdotuksensa ennakkosensuurin käyttöönotosta. Valtakunnallisia säädöksiä ei saatu kuitenkaan aikaiseksi. Ennakkotarkastus jäi poliisien hoidettavaksi. Filmitarkastuslautakunta perustettiin vastaa maan itsenäistyttyä ja varsinainen laki ennakkotarkastuksesta säädettiin vasta vuonna 1946.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti