Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Lento-uskoisuusKiinnostukseni suomalaisten siirtolaisten alkuvaiheisiin uudella mantereella on johtanut vanhojen amerikansuomalaisten lehtien systemaattiseen läpikäymiseen. Tutkimani materiaali on innostanut perehtymään tarkemmin joidenkin siirtolaisten elämänvaiheisiin. Yksi tällainen henkilö on kemiläissyntyinen Juho Rännäri, jonka monivivahteinen elämä päättyi Etelä-Dakotassa helmikuussa 1884.

Johan (Juho) Rännäri (1827 Kemi 15. helmikuuta 1884 South Dakota, USA) toimi opettajana, toimittajana ja kansanvalistajana. Hän käytti varsinaisen nimensä ohella nimimerkkejä J.R., -n-i ja J. Suomela. Aikomuksenani on kirjoittaa hänestä laajahko elämäkerta. Nostan tässä postauksessani kuitenkin yhden Rännäriin liittyvän anekdootin. Juho Rännäri julkaisi nimimerkillä J. Suomela vuonna 1866 tiettävästi ensimmäisen suomenkielisen lestadiolaisuutta arvioivan ja esittelevän kirjasen Pohjanmaan lento-uskoisuuden synty ja vaikutus. Valitettavasti minulla ei ole vielä kyseistä kirjasta, joten sen sisällön arvioiminen jää myöhempään ajankohtaan. Oulun Wiikko-Sanomista 10.3.1866 löytyi kuitenkin lyhyt arvointi kirjasta otsikolla Uutta kirjallisuutta. Liitän oheen arvion oheen. Vanha sanonta: "Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen", on osoittautunut tämä arvion kohdalla oikeaksi.

Pohjanmaan lento-uskoisuuden synty ja vaikutus
T
ämän kirjan tekijä on tunnettu J. Suomela. Niin kuin jo melkein yleensä täällä Pohjanmaalla lienee tiettynä, on täällä Oulussaki sekä Braahenki kaupungissa ilmaantunut tuota niinkutsuttua lento-uskoisuutta, jolla ei näytä sen syvemmällä pohjaa olevan, kun kevytmielisten ja heikko hermoisten ihmisten vaihettelevissa tunnoissa ja mielen huvituksissa. Niin kun kirjan-tekijä näyttää, on tämä jumalisuus vaähitellen kulkeutunut tänne pohjaisesta päin. Arvattavasti on se pitkittävä matkustustaan vieläki etelämmäksi, kunnes siellä kohtaava suurempi mielen valistus saattaa sen haihtumaan ja peräti katoamaan. Kirjan hinta on 16 penniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti