Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 31. maaliskuuta 2017

Simo Häyhä ei ollut "rambo"

Simo Häyhän hautakivi Ruokolahden hautausmaalla
Ruokolahden hautausmaan portti, joka johtaa
talvisodassa kaatuneiden ruokolahtelaisten
sankarihautausmaalle.

Minulla oli armeija-aikana kunnia tavata talvisodan legendaarinen tarkka-ampuja Simo Häyhä. Hän vieraili varuskunnassamme Kontiorannassa, kun olin siellä  suorittamassa asepalvelustani. Simo Häyhä oli pienikokoinen, vanha ja hauraan oloinen mies. Se mielikuva, joka oli minulle hänestä lukemieni artikkelien perusteella muodostunut, ei vastannut todellisuutta. Hänestä huokui vaatimattomuus ja nöyryys. Simo Häyhä on viime aikoina ollut julkisuudessa tiheästi. Viimeisin uutinen kertoo, että hänesta kootaan ensi kesäksi näyttely Kollaa-museoon Rautjärven Miettilään, Simon syntymäpitäjään. Samalla museon nimi muuttuu Kollaa-Simo Häyhä-museoksi. Muutamia viikkoja sitten kerrottiin, että Hollywoodissa oltaisiin tekemässä elokuvaa tästä talvisodan kuuluisimmasta suomalaissoturista. Mieleeni nousi välittömästi uutisen kuullessani, että elokuva tulisi tekemään vääryyttä todelliselle Häyhälle. Tämä huoli näyttää olevan myös Häyhän lähiomaisilla:
Lähiomaisten tahto on, ettei lopputulos sorru äärettömiin ylilyönteihin. He eivät missään nimessä halua nähdä uutta Ramboa.

Etelä-Saimaassa oli 11.6.2017 laaja artikkeli Simo Häyhästä ja Rautjärven Miettilän Kollaa-museosta. Tässä linkki kyseiseen artikkeliin. 

1 kommentti: