Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 20. maaliskuuta 2017

Kun Lappeenrannalta vietiin napa


Valtakadun ja Kauppakadun kulma kesällä 1955. Kaupungin napa pilkistää puiden
välistä oikealla. Kuva: Lappeenrannan museot/ Esko Juhola
Etelä-Saimaa 3.1.1957
Syksyllä 1956 Lappeenrannan keskusta oli monien muutosten kourissa. Yksi näistä oli kaupungin torin ja kauppahallin siirtyminen Satamatorilta entiselle Kisakentälle. Toinen muutos oli vanhan pyöreän Keskuskioskin korvaaminen uudella.  Vanha keskuskioski, kaupungin navaksikin nimetty, purettiin tammikuun alussa 1957. Sen vieressä seisoi jo uusi kioskirakennus, joka herätti monenlaisia mielipiteitä. Keräsin sanomalehdistä joitakin niistä tähän pieneen blogimerkintääni.
Purkutyöstä laajempi näkymä. Vasemmalla uusi kioskirakennus
Kuva. Lappeenrannan museot/Kuvapaja

Uuteen kioskirakennukseen oli koottu saman katon alle erilaisia myyntikojuja ja matkatoimisto. Jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa rakennus oli herättänyt kaupunkilaisten keskuudessa koviakin laineita nostattaneen mielipiteenvaihdon. Olihan jokaisella lappeenrantalaisella oikeus siitä sanoa mielipiteensä, sillä yhteisiä verovaroja oli rakennukseen upotettu yli viisi silloista miljoonaa. Valtuusto oli kuitenkin nuijinut, arvostelusta välittämättä, rakentamispäätöksen yksimielisesti.

Kuparip
äällysteisenä uutuuttaan kiiltelevä kioskirakennus oli odotettua matalampi. Arvostelua se sai hintansa lisäksi sijoituspaikasta. Rakennusta pidettiin arkkitehtonisesti heikkona. Hyvänä puolena nähtiin se, että aikaisemmin Keskuspuiston reunalla olleet pikkukojut poistuivat ja puiston ympäristö näin siistiytyi.  Aikaisemmin oli paikalla ollut punainen jäätelökioski, vihreä kukkakioski, nakinmyyntikärrit ja sen lisäksi pyöreä kioskirakennus. Lentoliikennettäkin (sic!) kioskin matkatoimiston arveltiin palvelevan mainiosti Ja lättähatutkaan eivät nyt kuulemma parveilleet yhtä tiiviinä rintamana enää kioskin edessä.

Voimakkaimman kritiikkins
ä rakennus sai Lappeenrannan Killan puheenjohtajalta Uuno Ruotzilta, joka totesi yksioikoisesti Makkirakennusta se muistuttaa". Ruotzin näkemyksen mukaan kioski oli pitänyt sijoittaa Keskuspuiston Oksasenkadun puoleiseen kulmaa. Häntä harmitti vielä se, että vuoden 1918 sisällissodan sankaripatsas jäi pahasti kioskirakennuksen katveeseen. Ruotzi ei uskonut rakennuksen näkevän 20-vuotispäiviään. Siinä hän oli kuitenkin väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti