Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

sunnuntai 12. helmikuuta 2017

"Antti Rokka" Etelä-Karjalassa elokuussa 1956

Olen aikaisemmissa blogikirjoituksissani kertonut Väinö Linnan menestysromaanin Tuntematon sotilas vaiheista, teoksesta tehdyistä kirja-arvosteluista, romaanin pohjalta ohjatun elokuvan kamppausyrityksistä, elokuvasta tehdyistä arvioista sekä sen saamasta kohtelusta Cannesin elokuvajuhlilla. Reino Tolvasesta, jonka Edvin Laine valitsi Antti Rokan rooliin, on lisäksi tarinaa täällä.

Kun rauta on kuumana, sitä on taottava. Tämä vanha sanonta oli totta myös kesällä 1956. Tuntemattoman sotilaan menestys sai monet tahot anelemaan elokuvassa maanmaineeseen nousseita näyttelijöitä kiertelemään kaikenlaisissa "kissanristijäisissä". Elokuun puolivälissä saatiin Etelä-Karjalaan maakunnassa suurta suosiota nauttinut "Antti Rokkka" alias Reino Tolvanen. Kissanpoikia hän ei tullut kuitenkaan pesemään, vaan liikkui Joutsenossa, Vuoksenniskalla Imatralla ja Suomenniemellä, kuten oheisesta lehtileikkeestä ilmenee. Järjestäjät näyttävät uskoneen "Rokan Antin" suureen vetovoimaan, koska samalle päivälle on järjestetty kaksikin tilaisuutta. Joitakin vuosia aikaisemmin maakunnassa kierrelleelle "maailmankaikkeuden kauneimmalle" eli  Armi Kuuselalle järjestettiin myös kaksikin tilaisutta samalla päivälle. Ilmassa oli molemmissa tapauksessa kieltämättä rahastuksen makua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti