Kaukaan kansakoulun
keittolassa työn touhussa vuonna 1960. Kuvassa Josefiina Pakarinen (vas.), Laura Tammelin ja Iida Salo. Kuva: LKA |
Kirjoitussarjani kouluruokailun historiasta Lappeenrannassa jatkuu edelleen. Edellisessä blogimerkinnässäni tarkastelin kouluruokailun kehittymistä 1910-luvun lopulta sotavuosiin saakka. Tällä kertaa kuvaan kehitystä sotavuosista 1960-luvulle. Sen alkuvaiheisiin sisältyy valtiovallan velvoittaman kaikille ilmaisen kouluaterian toteuttaminen. Ongelmia aiheuttivat puutteelliset ruokailu- ja keittolatilat sekä kunnanisien saituus. Niinpä kouluruokailussa valllitsi pitkään mahdollisimman halpa puuro-velli-soppa-linja. Elintason noustessa alkoi jo 1950-luvulla oppilaiden keskuudessa näkyä ensimmäisiä merkkejä ilmiöstä "kouluruoka on pahaa".
Ote kansakoulujen johtokunnan pöytäkirjasta 29.3.1957 |
Keväällä 1957 saatiin näkkileipä kouluaterioille
Koulutyön alettua
sodan jälkeen marraskuun alussa 1944 pyrittiin myös kouluruokailu käynnistämään
ripeästi. Kansakoulujen johtokunnan mielestä sen piti tapahtua kustannuksista
huolimatta myös väliaikaisissa koulutiloissa. Koko maassa sai lukuvuonna 1944 –
1945 jo 85 % kansakoulun oppilaista kouluruuan. Lisähankaluutta kouluruokailulle
aiheutti 1940-luvun lopulla sekä Lappeenrannassa että monella muulla
paikkakunnalla oppilaiden opiskelu kahdessa vuorossa. Ruoka ei säilynyt aina
tarpeeksi lämpimänä enää iltavuorossa opiskeleville. Armilan koulussa osa
oppilaista jätti tämän takia ruokailematta. Ruokailu toimi lisäksi monissa
kouluissa erittäin alkeellisissa oloissa. Esimerkiksi Taikinamäen koulussa
ruuat jaettiin ja astiat pestiin syksyllä 1951 saunan eteisessä. Vuonna 1953
yhtenä parannuskeinona kouluruokailun varsin heikkoon tilanteeseen esitettiin
keskuskeittiön rakentamista. Sieltä ruoka olisi jaettu kaikkiin kaupungin
laitoksiin. Vuoden 1957 keväällä alkoi näkkileivän kokeiluluonteinen tarjoilu
kouluaterialla. Aloitteentekijänä oli Jatkokoulun vanhempainneuvosto.
Puolentoista kuukauden kokeilun tulokset olivat myönteisiä ja käytännöstä
haluttiin tehdä pysyvä. Niinpä lisätalousarvioon varattiin 260 000 markan (6916
€) määräraha syyslukukaudelle 1957 näkkileipiä varten. Kouluruuan
monipuolistuminen jatkui seuraavana vuonna. Ilmeisesti kouluateriaan oli
ajoittain sisältynyt myös maitoa, mutta vuodelle 1959 varattiin 1,5 miljoonan
markkaa lisä oppilaiden maitoannoksiin.
Puutteelliset keittolatilat
Sanomalehti
Karjalassa oli keväällä 1959 laaja artikkeli kouluruokailusta Lappeenrannassa.
Sen mukaan ainoastaan Armilan koulussa oli kunnollinen keittiö ja ruokasali.
Peltolan koulun keittolassa valmistettiin erittäin ahtaissa tiloissa ruoka jopa
850 oppilaalle, sillä se huolehti myös Taikinamäen koulun 300:n oppilaan
ruuista. Lisähankaluutena oli se, ettei Peltolan keittola käytössä ollut kuin
yksi kattila. Kansakoulujen tarkastaja Väinö Knuutisen mukaan mitään oleellista
parannusta tilanteeseen ei ollut odotettavissa, ennen kuin Kesämäen koulun
yhteyteen suunniteltu keskuskeittiö valmistuisi.
Mieliruokina riisivelli ja makkarakeitto
Valtakunnallisessa kouluruokavertailussa
piti Lappeenranta jälkipään sijoituksia. Kouluruokaan panostettiin selvästi
alle valtakunnan keskitason, vain 13 – 14 markkaa ateriaa kohti. Maitoannos
tarjottiin vain kahdesti viikossa. Päivittäinen maitoannos, juustopalat,
hedelmät ja tuoreet vihannekset pysyivät poissa ruokalistalta pitkään
kouluruokailuun myönnettyjen niukkojen varojen takia. Vuonna 1959 koululasten
mieliruokia olivat riisivelli ja makkarakeitto. Tosin jo 1950-luvulla oli
oppilaita, joille kouluruoka ei kelvannut ja keittoruuan sijasta he tyytyivät
pureskelemaan näkkileipää.
Tilanahtauden ja puutteellisten ruokalatilojen vuoksi kouluruoka syötiin 1950-
ja 1960-luvuillakin usein luokassa.
Opettaja Paula Romppanen
jakaa lihakeittoa Lavolan kansakoulun oppilaille lukuvuonna 1957 – 1958. Kuva: LKA. |
Puuroja, vellejä ja keittoja
Aina 1960-luvulle saakka kouluruoka koostui
pelkästään puuroista, velleistä ja keitoista. Tyypillisiä aikakauden
kouluruokia olivat liha- tai hernekeitto, maitoperuna, kaura-, ruis- ja
ohravellit sekä puurot. Noin puolet aterioista koostui puuroista. Yksipuolinen
kouluruoka johti siihen, että osa oppilaista ei syönyt varsinkaan joitakin
puuroruokia. Kansakoulujen johtokunta päätti keväällä 1961, että syksystä
alkaen vähennetään puurojen ja lisätään keittojen ja liharuokien osuutta.
Lauantaisin ei kouluissa tarjottu aluksi lainkaan lämmintä ruokaa,
myöhemmin se oli usein viikon puuropäivä. Kouluruuan koostumus joissakin
kaupungin kouluissa muuttui vuonna 1962, kun Armilan, Linnoituksen ja Peltolan ruokalat
peruskorjattiin. Kyseisissä kouluissa sekä myös Taikinamäen ja Tykin kouluissa
voitiin muutostöiden jälkeen tarjota laatikko- ja kastikeruokia. Uusi
merkittävä muutos kouluruuissa tapahtui vuonna 1964, kun koulukeittiöihin
saatiin uusia perunankuorimakoneita. Kansakoulujen johtokunta päätti, että
tämän jälkeen puuroa tarjotaan enää vain kerran viikossa. Sen sijaan Lönnrotin
ja Kesämäen koulut jatkoivat ruuanvalmistilojen puutteiden vuoksi vielä vuosia
puuro- ja keittolinjalla. Kesämäen koulun ruokalarakennus valmistui elokuussa
1967 ja Lönnrotin koulu ruokalatilanne parani vasta 1970-luvun puolivälissä,
kun viereisen lukion pihalle valmistui uudisrakennus.
Lappeen kansakouluissa kouluruokailu vuonna 1946 Partalaa lukuunottamatta
Kansan Työ 23.4.1960 |
Vuosi 1946 merkitsi kouluruuan lopullista läpimurtoa Lappeen kansakouluissa.
Kun vuonna 1945 oli vähävaraisten ruoka- ja vaateapuun käytetty 329 000
markkaa (6,4% koulumenoista), haukkasivat koulukeittolat vuonna 1946 jo
897 000 markkaa. Tämä menoerän osuus oli noin 11,4% kunnan koulukuluista.
Kouluruokailun saattaminen ajan tasalle merkitsi monissa kouluissa isoja
muutostöitä, laajennuksia ja uudisrakentamista. Vuoden 1946
kunnalliskertomuksessa todettiin, että Partalan ja Kasukkalan (kouluihin olivat
lisärakennukset tulossa) koulukeittolain lisäksi pitäisi Puralan, Rikkilän ja
Siparin kouluille saada kunnolliset koulukeittolahuoneet. Uusia kellareita
opettajien asuntoja ja koulukeittoloita varten kaivattiin Kasukkalan,
Keskisaaren, Muukonniemen, Partalan, Puralan, Siparin ja Vilkjärven kouluille.
Vuonna 1946 oli kouluruokailu järjestetty Lappeella kaikilla muilla kouluilla
paitsi Partalassa.
Kunnalliskertomus todettiin kuitenkin ”mutta järjestetään se sielläkin, kun saadaan koululle tarvittavat välineet, kuten kattilat ja ruoka-astiat”. Sota-ajan jälkeen vallinneesta asuntopulasta kertonee se, että kolmella koululla, Vainikkalassa, Tirilässä ja Kauskilassa keittäjä asui koulukeittolahuoneessa, vaikka Kouluhallitus oli sen kieltänyt kiertokirjeessään.
Kunnalliskertomus todettiin kuitenkin ”mutta järjestetään se sielläkin, kun saadaan koululle tarvittavat välineet, kuten kattilat ja ruoka-astiat”. Sota-ajan jälkeen vallinneesta asuntopulasta kertonee se, että kolmella koululla, Vainikkalassa, Tirilässä ja Kauskilassa keittäjä asui koulukeittolahuoneessa, vaikka Kouluhallitus oli sen kieltänyt kiertokirjeessään.
Lauritsalan kansakouluissa kaikille ilmainen kouluateria vuodesta 1943
Lauritsalassa jatkokoulun ja Luukkaan kansakoulun yhteinen keittola ja
talousrakennus valmistuivat vuonna 1937. Rakennustyöt aloitettiin kesäkuun
lopulla ja keittola oli valmiina jo lokakuussa. Kauppala teki sen omana työnään
ja se tuli maksamaan noin 78 000 markkaa. Keittolassa valmistettiin
päivittäin ateria noin 350 oppilaalle. Kun ruoka valmistettiin koulun omassa
keittiössä, lisääntyi päivittäinen ruokailijoiden määrä noin sadalla. Suurin
osa heistä oli
maksullisia ruokailijoita. Koulun tarjoamalle
ruualle oli selkeästi tarvetta. Nimittäin Lauritsalan kauppalan koululääkärin
tekemien terveystarkastusten mukaan oli vuonna 1938 kansakoulujen 474
tarkastetusta oppilaasta noin 13 % (63) alipainoisia. Kaikille ilmainen
ruokailu käynnistyi oppilaille vuoden 1943 syksystä alkaen. Jo edellisenä
vuonna olivat koulukeittolat olleet kunnalliskertomuksen mukaan kaikissa
Lauritsalan kauppalan kouluissa.
Kiitos jakamisesta. Aikoinaan työpuitteet ovat varmasti olleet hieman erilaiset. Meillä alkaa remontti keittiöllä, siellä on myös kaikkea vanhaa paljon. Nyt on aika päivittää, ja suurkeittiökalusteet menevät vaihtoon. https://www.kk-service.fi/suurkeittiolaitteet-ja-kalusteet
VastaaPoista