Tämä koulukeittoyhdistyksen vetoomus julkaistiin Lappeenranta- lehdessä 11.5.1916. |
Kouluruokailua ei järjestetty lapsille aluksi lainkaan ja se oli vuosikymmeniä vain harvojen etuoikeus
Kouluruokailu on viimeistään 1980-luvulta lähtien ollut aihe, josta lähes jokaisella on omat mielipiteensä. Sekä vanhemmat että oppilaat asettavat kouluruualle monenlaisia, usein keskenään ristiriidassa olevia vaatimuksia. Veronmaksajat puolestaan edellyttävät taloudellisuutta ja tehokkuutta. Ruuan valmistukselle, säilömiselle ja kuljettamiselle on nykyisin erittäin tiukat vaatimukset, jotka johtavat sekä kustannusten nousuun että ajoittain jopa suoranaiseen ruuan tuhlaukseen. Tässä vaatimusten ristipaineessa halvan, hyvän, monipuolisen ja ravitsevan ruuan valmistaminen ja tarjoilu viihtyisässä ympäristössä on vaativa tehtävä.
Tänä päivänä itsestään selvyytenä pidetty kouluruokailu ei kuulunut vielä 1860-luvulla kansakoulujen ohjelmaan. Alkuvuosikymmeninä aina pitkälti 1930-luvulle saakka kodit järjestivät lastensa päivittäisen aterian. Kaupungeissa tämä toteutettiin niin, että keskellä päivää oli parituntinen ruokatunti. Lähellä koulua asuvat oppilaat kävivät tällöin kotonaan syömässä. Pitkämatkalaiset söivät joko tuttavaperheissä tai nauttivat kotoa tuotuja eväitään koululla. Varsinkin maaseudulla koulupäivä venyi osalla oppilaista erittäin pitkäksi koulumatkojen takia. Lapset joutuivat aamuvarhaisesta pitkälle iltapäivään olemaan nauttimatta minkäänlaista keittoateriaa. Usein lapset olivat jääneet ilman lämmintä ruokaa varhain aamulla kouluun lähtiessään. Niinpä koulujärjestelmä oli tältä osin parhaassa kasvuiässä olevien lasten terveellisen fyysisen kehityksen ja ravinnon saannin turvaamisen kanssa ristiriidassa. Kouluun mukana tuotu eväsleipä ja –maito eivät olleet riittäviä turvaamaan kansakoululasten ravinnontarvetta koulupäivien aikana. Melko pian ymmärrettiin ainoaksi ratkaisuksi ongelmaan koulukeittoloiden perustaminen.
Kansakoulutarkastaja
Hjalmar Basilier, joka oli tutustunut ulkomailla koulukeittoloihin, teki
aktiivisesti propagandaa asian hyväksi. Muita
koulukeittola-asiassa aktiivisia olivat Helsingin kaupungin kansakoulujen
tarkastaja Adolf von Bonsdorff (1862 – 1928) sekä rouva Augusta af Herlin
(1847 – 1918). Viimeksi
mainittu oli perustamassa Helsinkiin vuonna 1905 Koulukeittoyhdistystä, jonka päämääränä oli saada aikaan
parannusta koululasten ravitsemustilanteeseen koko maassa. Koulukeittolan
innokas puolestapuhuja oli myös Tuusulan Tuomaalan kylän opettaja Maija Pohjanpalo (1864 – 1946), joka oli käynnistämässä omassa koulussaan kouluruokailua jo vuonna 1903
sekä helsinkiläinen kansakouluopettaja Olga Moberg (1869 – 1941), joka toimi Koulukeittoyhdistyksen
sihteerinä vuosina 1907 – 1930. Koulukeittoyhdistyksen ohjelmaan
hahmoteltiin myös kasvatuksellisia päämääriä kuten ruokailutapojen opettamista. Hanke eteni testamenttivaroin sekä lahjoituksin, kunnes lopulta vuonna 1913 saatiin
varoja (150 000 markkaa) myös valtiolta. Niinpä koulukeittoloille voitiin jakaa avustuksina jo
noin 50 % kustannuksista. Toiminta haluttiin aloittaa maamme köyhimmissä ja syrjäisimmissä osissa. Keittoloissa jaetut ruoka-annokset olivat
köyhille maksuttomia, mutta varakkaimmilta
perittiin 5 – 10 penniä aterialta. Lukuvuonna 1914 – 1915 koulukeittola toimi jo 426 koulussa ja sen
piirissä oli noin 17 000
oppilasta.
Koulukeittola-asia
oli esillä Etelä-Karjalan nuorisoseurojen vuosikokouksessa
maaliskuussa 1907. Siellä pidetyissä puheenvuoroissa toivottiin nuorisoseurojen olevan asiassa aloitteellisia,
vaikuttavan kunnallisiin päättäjiin ja ennen kaikkea eduskuntaan, jotta se myöntäisi toimintaan varoja.
Lukuvuonna 1909 – 1910 oli Viipurin läänin alueella toiminnassa koulukeittola jo vajaassa
kolmessakymmenessä kansakoulussa, niistä Lappeenrantaa lähimmät Säkkijärvellä ja Valkealassa.
Lappeenrannassa Rouvasväen yhdistys lähetti maaliskuussa 1909 anomuksen kansakoulun
johtokunnalle, jotta se ”ryhtyy semmoisiin
toimiin, että vähävaraiset kansakoulun oppilaat
vähintään kerran päivässä saisivat lämmintä ruokaa ilmaiseksi”. Johtokunta ei kuitenkaan tähän suostunut, vaan vetosi
sopivien tilojen puuttumiseen. Koulukeitto-asiaan palattiin kaupungissa
seuraavan kerran syksyllä 1918. Senaatin
Elintarviketoimituskunta oli 17.10.1918 luvannut kuntien
elintarvikelautakunnille oikeuden käyttää 300 grammaa viljaa ja
herneitä sekä 1,5 litraa maitoa kutakin oppilasta kohti
viikossa koulukeittoloissa. Jälleen kerran johtokunta
vetosi tilanpuutteeseen ja siirsi päätöksen keittolan
perustamisesta seuraaviin kokouksiin. Tammikuun lopulla 1919 kaupungin
elintarvikelautakunta tarjoutui kunnallisen keittiön kautta antamaan koululapsille lämpimän päivittäisen keittoaterian.
Opettajien avulla selvitettiin etukäteen, kuinka moni oppilas oli halukas maksamaan markan suuruisen maksun
keittoateriasta. Tähän oli valmis 122 oppilasta. Lisäksi 50 varattomalle oppilaalle kaupunki tarjosi
keiton ilmaiseksi.
Toiminta alkoi
ilmeisesti helmikuun alussa ja sitä päätettiin jatkaa talvikuukausien ajan. Seuraavana
lukuvuonna Elintarvikehallitus lisäsi jauhoannosmäärän oppilasta kohden 600
grammaan viikossa. Johtokunnan pöytäkirjoista ei suoraan selviä, jatkettiinko edellisen kevättalven tavoin keittoruokatarjoilua kunnankeittiön välityksellä. Tämän jälkeen maininnat
koulukeittolatoiminnasta loppuvat vuosikausien ajaksi. Kansakoulun tulo- ja
menoarvioissa oli kuitenkin määräraha vähävaraisten lapsien ruoka-
ja vaateavulle. Miten tuo ruoka-apu annettiin, ei käy ilmi pöytäkirjoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti