Kouluruokailusta on kirjoitettu lukematon määrä mielipidekirjoituksia sanomalehdissä. Lappeenrannassa koulusoppa kirvoitti kynäniekkoja aktivoitumaan 1980-luvulla |
Kirjoitussarjani kouluruokailun historiasta Lappeenrannassa päättyy tähän neljänteen blogimerkintääni. Ollos hyvä:
Keittoruuista laatikkoruokiin
Kun kouluruuan
ensimmäiset vuosikymmenet
olivat puurojen, vellien ja keittojen aikakautta, oli 1960-luku liharuokien
esiinmarssin vuosikymmen. Varsinkin sianlihaa käytettiin ruuan valmistukseen paljon. Ruokalistalla
oli perinteisen sianlihakastikkeen ja perunoiden lisäksi sianlihaa mm. seuraavissa ruuissa, kasvispata,
kasvismuhennos, lanttusianlihapata, silakkalaatikko, maksalohko ja munuaispata.
Lappeenrannan, Lauritsalan ja Lappeen liittyessä yhdeksi kunnaksi vuoden 1967 alussa, merkitsi se
myös syyslukukaudesta 1967 alkaen koulujen
ruokalistojen yhtenäistymistä. Välipalojen tarjoaminen
oppilaille aloitettiin syksyllä 1971. Kimmokkeena oli
Kouluhallituksen ohjeet, joissa toivottiin välipalan antamista oppilaille, joille koulupäivä muodostui pitkäksi kyyditysten takia. Välipala tarjottiin kokeiluluonteisesti jokaisena
koulupäivänä Lappeen
kansalaiskoulussa ja Vainikkalan kansakoulussa maanantaisin. Vuonna 1971 oli
Lappeenrannan 31:stä koulusta 28:ssa oma
koulukeittola. Päivittäinen ateria tarjottiin 5700 oppilaalle.
Ruoka-annoksen rahallinen arvo oli 67 penniä. Ruokalistan suunnittelija, pääemäntä Mirjam Anttonen pyrki laajentamaan oppilaiden
ruokailutottumuksia tarjoamalla ajoittain eksoottisempiakin ruokia. Vuosikymmenen alussa oppilaiden suosikki oli
jauheliha-makaroonilaatikko. Hyvin menestyivät myös tänä päivän oudoilta kuulostavat
veriohukaiset, maksalaatikko sekä munuaiset. Aterioissa
oli keskimäärin 700 – 800 kilokaloria. Ruoka-annokset suunniteltiin
sellaisiksi, että ne sisälsivät riittävän määrän rautaa, vitamiineja,
valkuaista ja kalsiumia. Minkäänlaista kielteistä palautetta oppilaiden vanhemmilta ei pääemäntä ollut ruuista saanut. 1970-luvulla alkoivat
kouluruokaloissa yleistyä teollisesti valmistetut
valmisruuat, jotka vain lämmitettiin koulussa.
Kevytmaidon käyttöön kouluruokaloissa siirryttiin syksyllä 1972.
Terveyssyiden lisäksi perusteena oli viisi
penniä halvempi litrahinta.
Erityisruokavaliot yleistyvät kouluissa
Seuraavalla
vuosikymmenellä yleistyivät eritysruokavaliot ja liha-makaroonilaatikot
vaihtuvat lasagneen ja spagettiin. Peruskoulumenoista kouluruokailun osuus oli
noin 12%. Kouluateria valmistettiin erittäin edullisesti, sillä sen hinnaksi tuli
vuonna 1988 keskimäärin vain 4,40 markkaa.
1980-luvulla keskusteltiin ajoittain varsin kielteiseen sävyyn kouluruuan tasosta. Lehtikirjoittelun
kimmokkeena oli lähinnä yhden henkilön voimakas hyökkäys. Pääosin lehtien kirjoittelu pysyi kuitenkin
kouluruokailulle myönteisenä. 1980-luvun lopulla vietettiin eräänlaista kouluruokailun kulta-aikaa. 1990-luvun alussa alkanut lama alkoi pian myös koulukeittiöiden tarjonnassa. Muutos näkyi ennen kaikkea ruuan lisukkeiden tarjonnan
supistumisena. Kouluruokaloiden asiakaskunnan eli oppilaiden ruokamieltymyksiä otettiin aikaisempaa enemmän huomioon ruokalistoja laadittaessa. Oman
haasteensa muodosti erikoisruokavaliota noudattavien kasvava osuus. Terveyden
lisäksi ruokavalion noudattamisen syynä oli yhä useammin elämänkatsomuksellinen tai uskonnollinen peruste.
Vuosikymmenellä valtio purki kouluruokailun
säätelyä ja kunnat saivat itse päättää mitä, milloin ja missä oppilaille tarjotaan.
Lappeenrannan koulujen ruokalista syyslukukauden ensimmäisellä viikolla 2001 |
Kouluruokailusta "pinnaus" muotia
Vuosituhannen
vaihteessa varsinkin peruskoulun yläluokkien oppilaiden keskuudessa kasvoi kouluruokailun väliin jättävien oppilaiden määrä. Se oli tutkimuksen
mukaan yli kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa Lappeenrannassa. Yläluokkien oppilaista lähes kolmannes ei ruokaillut koulussa, vaan korvasi
sen pikaruoalla, leivonnaisilla ja makeisilla. Lisäksi jopa kolmannes oppilaista lähti kouluun ilman aamupalaa. Huolestuttava oli myös tutkimuksen tulos, jonka mukaan vain alle puolet
koululaisista söi ateriakokonaisuuden
sellaisena kuin se oli suunniteltu. Tyytyväisimmät ruokailijat löytyvät pikkukouluista.
Vuodesta 2004 alkaen on kouluruokailu ollut osa perusopetuksen
opetussuunnitelmaa ja koulun oppilashuoltoa. Kouluruokailun järjestämisessä tulee huomioida terveys-, ravitsemus ja
tapakasvatuksen tavoitteet. Ruokailuhetkillä on myös tärkeä virkistystehtävä ja viihtyisällä ruokailuhetkellä lisätään hyvinvointia kouluyhteisössä.
Kouluruoka on laadukasta, mutta silti halpaa
Varsinkin
2000-luvun toisen vuosikymmenen alkaessa on myös suomalaisessa keskustelussa aika ajoin asetettu
kyseenalaiseksi maksuttoman kouluruokailun järjestäminen yhteiskunnan
varoilla. Nämä mielipiteet ovat kuitenkin jääneet selvästi vähemmistöön. Toisaalta ilmaista kouluruokaa on pidetty
itsestään selvyytenä ja niinpä on jokainen siihen suunnattujen varojen supistus saanut tiedotusvälineet ja oppilaiden vanhemmat aktiivisiksi.
Kouluruoka näyttää olevan asia, joka kiinnostaa myös tiedotusvälineitä. Kun tein 6.1.2016 haun
Yle:n sivuilla sanalla ”kouluruokailu”, sain jopa 831 linkkiä asiaa käsitteleviin uutisartikkeleihin. Lappeenrannassa kouluruokailuun syntyneitä ennakkoluuloja haluttiin hälventää mm. kutsumalla keväällä 2013 vanhemmat
ruokailemaan oppilaiden kanssa koululle. Kouluhallituksen ohjeitten mukaan hyvään kouluateriaan kuuluvat aina lämmin ruoka, salaatti, raaste tai tuorepala, leipä, levite ja juoma. Tällainen myös tarjotaan lappeenrantalaisissa kouluissa jokainen koulupäivä. Lappeenrannan
kouluissa on esillä kaksi
ateriavaihtoehtoa. Kolmesti viikossa tuo vaihtoehto on ollut jo useamman vuoden
ajan kasvisruokaa. Lappeenrantalaisten koulujen ruokahuollosta on 1.4.2010
alkaen vastannut Saimaan Tukipalvelut Oy. Ruoka valmistetaan erittäin edullisesti pääosin suurissa keskuskeittiöissä. Se tapahtuu
Lappeenrannassa huomattavasti halvemmalla kuin esimerkiksi Helsingissä. Vuonna 2012 Lappeenrannassa kouluruoka maksoi
2,98 euroa annosta kohti. Raaka-aineiden osuus hinnasta oli noin euron
suuruinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti