Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 6. helmikuuta 2017

Kun "Tuntematon sotilas" hävisi taistelun. Näin Edvin Laineen elokuva pyyhittiin Cannesin elokuvajuhlilta 1956

Sanomalehtiotsikoita kädenväännöstä Cannesin elokuvajuhlilla

Kun Edvin Laineen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta aiottiin esittää toukokuussa 1956 Cannesin elokuvajuhlilla, ilmeni yllättäen ongelmia. Suomalainen elokuvaväki oli lähtenyt Cannesiin suurin odotuksin. Olihan Väinö Linnan romaanin pohjalta tehty elokuva osoittautunut suureksi menestykseksi.  Cannesin elokuvajuhlien johto vaati 27.4.1956 kuitenkin ehtona elokuvan esittämiselle joidenkin sen kohtausten poistamista. Nämä kohdat olivat filmijuhlien johdon mielestä liian raakoja. Koska vaatimukset kohdistuivat elokuvan sellaisiin kohtiin, jotka olivat sotakuvauksen oleellisia osia, eivät suomalaiset siihen suostuneet. Lisäksi elokuva esittämisajankohtaa oli muutettu alkuperäisestä iltapäivästä aamuun, jonka ajankohdan suomalaiset kokivat ajanhukaksi. Suomalaisten mielestä kyse ei ollut sellaisesta toimenpiteestä, jota filmijuhlien säännöt edellyttäisivät, jonka takia elokuva yksityiskohtien sensurointi herätti suomalaisten vastarinnan.

Vaikka elokuvan sensuroinnin taustalla kiistettiin olevan Neuvostoliiton poliittisen painostuksen, sen uumoiltiin olevan esitysongelmien syyn
ä. Tuottaja Toivo Särkän mukaan ei kuitenkaan mitään virallista vastalausetta ei ole esitetty sen paremmin venäläisten kuin festivaalikomiteankaan taholta. Toisaalta suomalaiset väittivät esityskiellon johtuvat siitä, että elokuvan sävy oli venäläisiä kohtaan epäsuopea. Tämän elokuvajuhlien komitea kielsi. Jatkoneuvotteluissa elokuvajuhlien johto väitti Tuntemattoman sotilaan repliikkien olevan liian karkeita. Elokuvajuhlien johto ei kuitenkaan halunnut ottaa vastuuta Tuntemattoman sotilaan kieltämisestä, vaan yritti kaataa sen suomalaisten niskaan edellyttämällä, että elokuva vedetään vapaaehtoisesti Cannesista pois. Lopulta suomalaiset taipuivatkin. Suomen valtuuskunta ilmoitti antamassaan lausunnossa, että ottaen huomioon ne vaikeudet, jotka tuntemattoman sotilaan esittäminen Cannesin 9. kansainvälisillä filmijuhlilla tuottaisi, Suomen valtuuskunta katsoo olevansa pakotettu vetämään filminsä pois sanotuilta juhlilta. Muita lausuntoja suomalaiset eivät antaneet. Puolitoista viikkoa kestänyt taistelu oli hävitty ja "harmaat eminenssit" kohottelivat jossakin takakabineteissa maljojaan.

Suomalaisvaltuuskunta matkusti Cannesista pois 8.5.1956 ja elokuva Tuntematon sotilas j
äi esittämättä. Uskoo, ken tahtoo, esityskiellon taustalla todella olleen karkean kielenkäytön.

Tämän koosteen lähteenä ovat olleet sanomalehtiartkkelit 28.4.1956 - 9.5.1956

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti