Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

tiistai 20. tammikuuta 2015

Puralan kansakoulu vietti 50-vuotisjuhlaansa (Etelä-Saimaa 299/5.11.1962) Lakkautettujen (kylä)koulujen kierroksellani olen käynyt kuvaamassa kouluja ja perehtynyt koulujen arkistoihin. Sen lisäksi olen selaillut vanhoja sanomalehtiä. Minua on yllättänyt se, miten vähän kouluista oli uutisia. Yleensä uutisointi kertoi koulun viettämistä vuosipäivistä tai rakennushankkeista. Koulujen arjesta ei artikkeleita juurikaan ollut. Koulujen vuosipäivistä ja niiden juhlimisesta kerrottiin alla (lehdestä puhtaaksi) kirjoittamallani tavalla. Kysessä on Etelä-Saimaan artikkeli Puralan koulun 50-vuotisjuhlasta. Uutiseen kirjattiin jokainen puheenvuoronpitäjä ja esitelmät / juhlapuheet referoitiin. Tervehdysten ja onnittelujen tuojat kirjattiin pilkuntarkasti. Vielä 1960-luvulla evankelisluterilaisella seurakunnalla oli myös vahvaa rooli. Pakollisena osiona olivat ohjelmassa tietysti kuorolaulu ja lausunta. Uutinen ei sisältänyt yhtään haastattelua, joka nykyaikana olisi vastaavanlaisessa uutisartikkelissa aika erikoista.Puralan kansakoulu vietti lauantaina 50-vuotisjuhlaansa

Puralan kansakoulu 50-vuotisjuhla vietettiin Pyhäinpäivänä. Alkuvirren jälkeen johtokunnan puheenjohtaja Arvi Lipiäinen tervehdyspuheessaan palautti mieliin koulun perustamisvaiheita ja niitä alkuvaikeuksia, jotka 50 vuotta sitten olivat edessä koulun tulevaa toimintaa suunniteltaessa..

Seurakunnan nuorten kuoro työnjohtaja Pöllösen johdolla lauloi pari laulua, jonka jälkeen Tyyne Myyrä esitti lausuntaa. Juhlapuheessaan kansakouluntarkastaja Paavo Ruuhijärvi kosketteli peruskoulun suurta osuutta Ja vaikutusta ihmisen elämäntapaan ja raittiuteen. Edelleen hän käsitteli koululaitoksen tämänhetkisiä tulevaisuuden näkymiä ja erikoisesti alleviivasi sitä kuinka suuren kehityksen kynnyksellä koululaitos tällä hetkellä on. Lopuksi hän lausui juhlivalle koululle onnea ja menestyksen toivotukset sen aloittaessa uuden kymmenvuoden toimikautensa.

Vapaan sanan aikana onnittelivat koulua Lappeen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Nyrhi, kansakoululautakunnan puolesta opettaja Nykänen, henkilökohtaiset onnittelunsa esitti pitkäaikainen opettaja Vendla Kaikko, lisäksi onnittelivat Kasukkalan, Korkea-ahon, Nyrhilän, Rikkilän ja Lamposaaren koulupiirit. Sähkeitse onnittelivat Hanhijärven koulun johtokunta, Rutolan koulun johtokunta ja opettajat, Lavolan koulun johtokunta ja opettajat, Laura Suni, Pirhoset, Helka ja Matti Heikkonen.

Lopettajaissanoissaan johtokunnan puheenjohtaja Lipiäinen kiitti kaikkia niitä, jotka muistivat koulua sen juhlapäivänä. Juhlan kuuluttaja toimi Erkki Tukia. Lopuksi tarjottiin runsaalle juhlaväelle kahvia ja voileipää.
Puralan kansakoulu 1962

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti