Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 26. tammikuuta 2015

Suomalainen ratsuväki 1500-luvulta nykypäivään - elokuvan ensi-ilta Lappeenrannassa 5.5.1963

Koko etusivun kattanut mainos Etelä-Saimaassa 1.5.1963Keväällä 1963 sai Lappeenrannassa elokuvateatteri Jukolassa kantaesityksensä elokuva ”Suomalainen ratsuväki 1500-luvulta nykypäiviin”. Elokuvan tuottaja oli viipurilaistaustainen Veikko Laihanen (1924 - 2004).. Hänen omistamansa ”Filmituotanto Veikko Laihanen Oy” oli valmistanut elokuvan pääesikunnan koulutusosaston toimeksiannosta. Filmin henkisenä isänä oli ”Hakkapeliitat elokuva-toimikunta ry”. Sen olivat muodostaneet kenraalimajuri Gustaf Ehrnrooth, eversti Yrjö Keinonen ja everstiluutnantti Jaakko Savilahti.

Elokuvan käsikirjoituksen ja leikkauksen tekivät maisteri Kari Uusitalo ja kapteeni Heikki Pohjanpää. Kuvaajina 68 minuuttia kestävässä elokuvassa olivat Erkki Eronen, Mauri Laaksonen ja Reijo Hassinen. Elokuvan musiikin oli sovittanut ylikapellimestari Martti Parantainen. Kertoja oli Carl-Erik Creutz. Elokuvaa mainostettiin Etelä-Saimaassa koko etusivun täyttäneellä ilmoituksella 1.5.1963. Lisäksi elokuvaa esiteltiin kyseisessä lehden sisäsivuilla. Ensi-illan jälkeisenä päivänä 6.5. oli Etelä-Saimaassa vielä uutisartikkeli aiheesta.

Alkuaan suunnitelmana oli tallettaa suomalaisen ratsuväen vaiheet elokuvaksi näyttelijöiden avulla, mutta sellaisen toteuttaminen olisi ollut sekä aikaa vievää että kallista. Lisäksi näyttelijöillä ei olisi ollut sellaista koulutusta, jota elokuvassa olisi tarvittu. Niinpä parhaaksi katsottiin dokumenttielokuvan tekeminen. Elokuvan tekemiseen kului runsas vuosi.

Uutinen elokuvan ensi-illasta  ja filmin esittelyä. Etelä-Saimaa 1.5.1963
Etelä-Saimaan 6.5.1963 kirjoittama arvio toteaa:
Historia sinänsä on värikäs ja mielenkiintoinen ja kerronta asiallisesti keskistetty, mutta kuvauksellisesti varhaisimmat dokumentit ovat elokuvan materiaaliksi ”kuivia”.  Sen sijaa antoisa ja mielenkiintoinen osuus [on] sillä alkuperäismateriaalilla, jota on saatu puolustusvoimain elokuva-arkistosta 1920- 1930- ja 1940-luvuilta. Mukavalta tuntuu esim. nähdä ratsuväen koulutusta vikellysharjoituksineen, jotka lappeenrantalaisille ovat perin tuttuja menneiltä vuosilta. Ratsuväen toiminta talviolosuhteissa Itä-Karjalan upottavissa hangissa oli myöskin näkemisen arvoinen katkelma ja URR:n jalkauttaminen elokuvassa nähtynä liikutti vielä kerran lappeenrantalaisten mieltä.

Uusia kuvauksia elokuvaa varten suoritettiin Lappeenrannassa, Lahdessa, Loviisassa, Hollolassa, Tammelassa ja Porvoossa. Lisäksi kuvauksia suoritettiin sotamuseoissa ja arkistoissa Helsingissä ja Tukholmassa.

Ensi-illassa näytettiin lisäksi syksyllä 1961 valmistunut Veikko Laihanen Oy:n lyhytvärielokuva ”Lappeenranta – Suomen kesäkaupunki”. Tämä filmi oli myös Kari Uusitalon käsikirjoittama ja ohjaama. Kuvauksen oli tehnyt Reijo Hassinen. Veikko Laihanen OY:n tuotannosta nähtiin lisäksi värilyhytfilmi ”Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan paljastustilaisuus” ja ensi-iltansa sai lisäksi saman tuottajan värillinen lyhytelokuva ”Lappeenranta – Saimaan kulttuurin ja elinkeinoelämän keskus”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti