Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 25. kesäkuuta 2015

Punakaartilaisten ruumiitten siirtäminen yleisiin hautausmaihin. Etelä-Savo 7.9.1918


Kuten kaikki tiedämme, kevään 1918 sisällissodan loppunäytös huhti - toukokuussa ei ollut kunniaksi voittajille eikä koko kansakunnallemme. Punaisten hallitsemillaan alueilla tekemät hirmuteot kostettiin moninkertaisesti. Loppuselvittelyissä valkoiset teloittivat vangitsemiaan punakaartilaisia useisiin eri paikkoihin, monesti heti heidät kiinni saatuaan. Omaiset halusivat heidät kuitenkin haudatuksi yleisille hautausmaille. Punaisten joukkohautoja ja muistomerkkejä löytyy Etelä-Karjalassa lähes jokaiselta hautausmaalta. Lappeenrannassa muistomerkkejä on vanhalla hautausmaalla ja Linnoituksessa
Valkoiset suhtautuivat pyyntöihin kirkkomaahan hautaamisesta aluksi erittäin nihkeästi. Myöhemmin siirrrot kuitenkin hyväksyttiin. Ehdot olivat sekä tiukat että omaisten kannalta julmat, kuten ohessa olevasta lehtijutusta ilmenee. Ohjeet on antanut Viipurin läänin maaherra.

Punakaartilaisten ruumiitten siirtäminen yleisiin hautausmaihin.


Etelä-Savo 7.9.1918


Huomioon otettavia ehtojaLähettäessään asianomaisten viranomaisten tietoon senaatin päätöksen, joka koskee punakaartiin lukeutuneiden henkilöiden hautauspaikoista siirtämistä yleisiin hautausmaihin, on läänin maaherra samalla huomauttanut, että mainittu siirtäminen toimitetaan varteenottamalla seuraavat ehdot:

  1. Että kaivaminen tapahtuu poliisiviranomaisen ja ainoastaan yhden vainajan omaisen läsnäollessa.
  2. Että ruumis heti on pantava lysolivedellä kastettuun vaatteeseen käärittynä tiiviiseen puuarkkuun
  3. Että arkkua ei saa lähestyä kukaan asiaton
  4. Että ruumiin saattaminen kirkkomaahan tapahtuu yön aikaan
  5. Että hauta ruumista kirkkomaahan siunattaessa on oleva joko kokonaan umpeenluotuna tai ainakin niin peitettynnä, ettei arkusta ole muuta näkyvissä kuin yksi nurkka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti