Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Finnish American Reporter-lehtiVanhoja lehtileikkeitä penkoessani nousi käsiini Helsingin Sanomissa jouluaaton aattona 2002 ollut artikkeli Ollaanko sitä salaa kommunisteja? Kyseessä on Anne-Riitta Isohellan tekemä juttu amerikansuomalaisesta lehdistöstä ja Finnish American Reporter-lehdestä. Tarina perustuu lehden päätoimittajan Jim Kurtin haastatteluun. Kyseinen, alkuaan kommunistisen Työmies Societyn  vuonna 1986
perustama lehti voi tänäkin päivänä hyvin, päinvastoin kuin muut artikkelissa mainitut amerikansuomalaiset lehdet. Useita kertoja kyseisessä lehdessä vierailleena ja sen toimittajat tavanneena, ymmärrän kyllä miksi. Artikkelissa mainittu, lehden aikaisemmasta historiasta kummunnut epäluulo, on tyystin kadonnut. Lehti siirtyi vuonna 2000 Finlandia Universityn alaisuuteen ja ei ole sidoksissa mihinkään uskonnolliseen tai poliittiseen suuntaukseen. Toimitus sijaitsee  Hancockissa, Pohjois-Michiganissa.

Ohessa otteita 23.12.2002 ilmestyneestä artikkelista:


Ollaanko sitä salaa kommunisteja?


Yhdysvalloissa elää arviolta 620 000 amerikansuomalaista, ja he ovat ahkeria vaalimaan juuriaan lehtien avulla. Maassa julkaistaan yhä viittä tilattavaa lehteä siirtolaisten ja heidän jälkeläistensä luettavaksi. Viikoittain ilmestyvät siirtolaislehdistä vanhin, Raivaaja Pittsburghissa [pitäisi olla Fitchburgissa], sekä uusin tulokas Finlandia Weekly Floridassa.

Amerikan uutiset, entinen Finnish Update, ilmestyy kahdesti kuussa. Lehtien levikit vaihtelevat 1500:sta 2500:aan. Levikiltään pienin alle tuhannella tilaajalla on vain neljästi vuodessa ilmestyvä New World's Finn.
Suurin lehdistä on kerran kuussa ilmestyvä The Finnish American Reporter. Alkujaan Työmies Societyn perustama lehti on ilmestynyt pari vuotta Michiganissa toimivan Finlandia Universityn kustantamana. Lehden päätoimittaja Jim Kurtti vieraili Suomessa marraskuussa ulkosuomalaisten parlamentissa.
Lehtien tilaajat ovat isiltä peritysti nuukaa väkeä. Kurtti tietää The Finnish American Reporterin 3 400 tilatun kappaleen kiertävän kädestä käteen myös tilaajan sukulaisten ja tuttavien keskuudessa.
Erityisen tarkasti lehdistä luetaan nimiä. Ei ole väliä esiintyvätkö ne kokousuutisissa tai lukijoiden kirjeissä. Joku tuttu on vielä elossa jossakin päin mannerta, jollakin on suvun vaiheisiin liittyvä sukunimi. Kuka kenenkin poikia on, on tärkeää siirtolaisen jälkeläisten identiteetille...

...Viime vuosisadan alun suomalaiset veivät poliittiset asenteensa mukanaan ja Jim Kurtin mukaan ne elävät yhä. Jos kirkkosuomalaisilla ja sosialisteilla oli aikoinaan omat hallit, seurantalot ja tanssilavat, jälkipolvilla on yhä omat lehdet. Myös The Finnish American Reporterin sivuilla on käyty kiivasta lukijakeskustelua siitä, "voiko Työmies Societyn perustamaa aviisia tilata mikään kunniallinen perhe, vai ollaanko sitä peräti salaa kommunisteja"!
 ----
Ps. Katsaus amerikansuomalaisten lehtien nykytilanteeseen:
Raivaaja-lehti lopetti ilmestymisensä vuonna 2009. Raivaajalla on vielä kuitenkin verkkosivut ja nettikirjakauppa, joiden sivut löytyvät täältä
Finlandia Weekly-lehteä ei enää löydy mistään. Samoin on käynyt New World's Finn-lehdelle.
Amerikan Uutiset sen sijaan ilmestyvät edelleen

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti