Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Parikkalan Koitsanlahden ortodoksinen hautausmaa

Parikkalan ortodoksinen hautausmaa
Ajellessani 2.6.2015 kohti Pohjois-Karjalaa, poikkesin kuutostieltä syrjään hieman ennen Koitsanlahtea. Tavoitteena oli löytää palanen laatokankarjalaista ortodoksista perinnettä eli Parikkalan vanha ortodoksinen hautausmaa. Olinhan kirjoittanut tästä hautausmaasta blogissani jo aiemmin. Käännyin Kuutostieltä Käkirinteentielle ja lähes metsäautotiekuntoisen Käkirinteentien ja Syrjärinteentien risteyksestä löytyikin etsimäni hautausmaa.
Hautausmaan portti

Harvinaisen metsäisen kalmiston erottaa muusta metsästä osittain kiviaita, osittain verkkoaita. Hautausmaalla on pieni tsasounarakennus ja myös huoltorakennus. Hautausmaan portin kupeessa on informaatiotaulu, johon on lisäksi merkitty kalmistoon haudatut.
Yleisnäkymää hautausmaalle
Hautausmaan tsasounan pääty
Infomaatiotaulusta ilmenee, että kalmisto ja myös siellä oleva tsasouna on Petriläisen suvun lahjoittama. Sukunimi Petriläinen esiintyykin usein hautakivissä. Muita usein esiintyviä sukunimiä ovat Kondratjeff, Huovinen ja Riikonen. Sukunimeen Kondratjeff ja sen suomennoksiin törmäsin aiemmin käydessäni Simpeleen luterilaisella hautausmaalla. Merkittävällä osalla heistä oli hautamuistomerkissään ortodoksinen risti.
Näkymää tsasounalle hautausmaan alaosasta
Ilmeisesti suuri osa Parikkalassa ja Simpeleellä asuvista ortodokseista on viime vuosikymmeninä haudattu kyseisten kuntien alueella luterilaisille hautausmaille. Tästä kertoo sekin, että 2000-luvulla Parikkalan ortodoksiselle hautausmaalle on haudattu vain joitakin henkilöitä.

Tsasouna ilta-auringon paisteessa
Näkymä tsasounasta
Hautausmaan informaatiotaulu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti