Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Kirje Rocklinista, Kaliforniasta 20.1.1880.Suomalaisten haali Rocklinissa lokakuisessa vesisateessa vuonna 2016

Kierrellessäni suomalaisten asuinpaikoilla Amerikassa olen käynyt kaksi kertaa Kaliforniassa. Tähän osavaltioon muodostui 1800-luvun lopulla kuusi suomalaisten siirtolaisten "pesäpaikkaa": San Francisco, Berkeley, Reedley, Rocklin, Fort Bragg ja Eureka. Näistä olen vieraillut kaikissa muissa paitsi Eurekassa. Kaksi kertaa on kohteena on ollut Rocklin. Ensimmäisellä kerralla paistoi aurinko pilvettömältä taivaalta kesäkuun helteessä, jälkimmäisen vierailun aikana lokakuinen kylmä sade pieksi vierailijaa. Tuo sade oli kyllä varmasti taivaan lahja kuivuudesta kärsineille paikallisille asukkaille ja koko osavaltiolle. Suomalaisilla siirtolaisilla oli Rocklinissa useita kivilouhimoita. Monet heistä menestyivät ja nousivat merkittäviin asemiin Rocklinin kaupungin hallinnossa. Aikomukseni on kirjoitella Rocklinin suomalaisyhteisöstä useita blogikirjoituksia. Aloitan sen ensimmäisellä löytämälläni lehtiartikkelilla. Se oli Amerikan Suomalaisessa Lehdessä 6.2.1880. Ollos hyvä:

Rocklin, California, tammik. 20 p.

Amerikan Suomalainen Lehti 6/6.2.1880

Haluni olisi sananen kertoa tästä pienestä suomalaisten työpaikasta, koska täältä ei ole vielä ennen mitään näkynyt. A.S. Lehden palstoilla. Täällä on kivityö, jossa ovat suomalaisetkin uskaltaneet ruveta onneansa koettamaan. Täällä on neljä suomalaista työnteettäjää, muutamat isommassa, muutamat vähemmässä määrässä. Tässä paikassa on meitä suomalaisia noin 20 hengen paikkeilla, joista muutamat ovat saaneet nauttia hyvää terveyttä, mutta muutamia on vaivannut vilutauti. En voi olla mainitsematta tästä talven kauneudesta täällä läntisellä maanosalla. Vaikka nyt on sydäntalvi, niin on niin kaunis ilma, jonka veroista en ole missään nähnyt, vaikka olen viettänyt talven monessa paikassa Yhdysvalloissa. Lunta ei ole näkynyt ollenkaan, ja tuskin nähdäänkään koko talvena. Joulun aikaan oli muutamina aamuina vähän kuuraa, ja oli maakin vähän kylmetyksissä, mutta ennen puolta päivää se oli jo aivan sula. Se on ihmeellistä, kun ei sada vettäkään, kun joskus ihmeeksi. Näihin aikoihin on lämpömittari osoittanut noin 60 pykälää varjossa. Ei muuta, kun onnea ja menestystä A. S. Lehdelle ja sen lukioille.

Fred Fall

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti