Karjalatar uutisoi kotikaupugin pojan lehtihanketta kaukana lännessa lehdessään 2.6.1876 näin. |
Anders J. Muikku oli Liperissä 22.3.1846 syntynyt kirvesmiehen poika. Hänen perheensä muutti myöhemmin Joensuuhun. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta Muikku opiskeli matematiikka Helsingin yliopistossa. Opinnot kuitenkin keskeytyivät varojen puutteeseen. Työskenneltyään mm. Pulkovon observatoriossa Pietarissa Mukku saapui Yhdysvaltoihin.
Ander J. Muikku kertoi taloudellisista huolistaan lehden tilaajille: Oulun Wiikko Sanomia 19.8.1876 |
Hancockiin saapuneella Muikulla ei ollut aikeita ryhtyä saarnamieheksi tai puhetyöläiseksi. Muikun päämääränä oli perustaa sanomalehti, joka voisi palvella kasvaa suomenkielistä väestöä Kuparisaarella. Muikku vietti talven 1875 - 1876 keräten varoja sekä tilauksia lehteään varten. Hän sai tilauksia kokoon noin 300 ja aloitti lehden toimittamisen nimellä Amerikan Suomalainen Lehti. Ensimmäinen numero ilmestyi 14. huhtikuuta 1876, joka on siis Amerikan suomenkielisen sanomalehdistön syntymäpäivä. Muikun toimittama lehti ilmestyi kerran viikossa perjantaisin ja se oli nelipalstainen. Lehden vuosikerran hinta oli kaksi dollaria. Se painettiin saksalaissyntyisen E.P. Kibbeen kirjapainossa.
Muikku yritti tehdä lehdestään monipuolisen ja elävän. Lehti sisälsi paikallisuutisia ja uutisia niiltä paikkakunnilta, jonne oli asettunut suomalaisia siirtolaisia. Mukana oli myös uutisia Suomesta. Lehden toimittajan suurimmaksi ongelmaksi osoittautui hänen kyvyttömyytensä talousasioiden hallinnassa. Lisäksi tilausten määrä ei kasvanut toivotusti. Kuparisaaren suomalaiset eivät vielä olleet riittävän kypsiä ymmärtämään hankkeen vaatimia taloudellisia uhrauksia, vaikka lehden tarpeellisuus myönnettiin. Toimittaja joutui lisäksi hankauksiin paikallisen apostolisluterilaisen / lestadiolaisen seurakunnan papinvirkaa hoitaneen saarnaaja Salomon Kortetniemen kanssa. Väitetään Kortetniemen kieltäneen seurakuntalaisiaan tilaamasta Muikun lehteä. Tuossa vaiheessa enemmistö alueen suomalaisista asukkaista kuului Kortetniemen seurakuntaan.
Sanomalehti Keski-Suomessa pohdittiin Muikun lehtihankkeen epäonnistumisen syitä. Keski-Suomi 24.2.1877 |
Lehdestä ilmestyi yhteensä 14 numeroa. Jo melko pian Muikku tiedotti lehtensä tilaajille lohduttomasta taloudellisesta tilanteesta. Lehden viimeinen numero ilmestyi heinäkuussa 1876 ja enää vain kaksisivuisena. Lähes kaikki Amerikan Suomalaisen Lehden numerot ovat kadonneet. Tiettävästi jäljellä on enää kaksi numeroa. Kansalliskirjastosta Helsingistä löytyy yksi vajavainen numeroa ja toinen, kokonainen numero, on Finnish American Heritage Centerissa Hancockissa. Muikku joutui taloussotkujensa takia vankilaan, jossa ollessaan hän toimitti joitakin numeroita paikallisten liikemiesten kustantamaan julkaisuun nimeltä Lehtinen.
Anders J. Muikku kuoli 5. päivä helmikuuta Johan Fredrik Friskin talossa Quincy Hillillä, Hancockissa. Hänen haudalleen pystytettiin muistokivi 4. heinäkuuta 1880. Muutama vuosi sen pystyttämisen jälkeen kaivosyhtiö hankki hautausmaa-alueen hallintaansa ja se hylättiin. Osa omaisista siirsi haudat läheiselle Lakesiden hautausmaalle. Muikun hauta jäi sinne kuitenkin edelleen. Vuonna 1914 J.A.Kärkkäinen, Emil Saastamoinen, Juuso Hirvonen ja F. Tolonen päättivät muuttaa myös Anders J.Muikun haudan Lakesiden hautausmaalle. Kärkkäinen ja Hirvonen kaivoivat Muikun luut ylös haudasta ja ne siirrettiin suomalaismalliseen arkkuun. Anders J. Muikku laskettiin uudestaan haudana lepoon Lakesiden hautausmaalla 18.9.1915. Vanha hautakivi korvattiin uudella, jonka valmisti Sampo Granite, Qiuncysta, Massachusettsin osavaltiosta. Uutta hautakiveä varten kerättiin varoja 66,95 dollaria. Varoilla laitettiin vielä haudan ympärille aitaus. Vanha hautakivi lahjoitettiin silloiselle Suomi Collgen museolle.
Myös Amerikan Suomalainen Lehti kaivettiin haudastaan. Se koki uuden tulemisen vuonna 1879. Tällä kertaa elinkaari oli huomattavasti pidempi, viisitoista vuotta.
Uutinen Anders J. Muikun kuolemasta saapui hänen entiseen kotikaupunkiinsa huhtikuussa 1877. Uutisessa on väärä kuolinpaikka. Karjalatar 6.4.1877 |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti