Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 11. elokuuta 2016

Lakkautettujen kyläkoulujen kierros. Vetjan kansakoulu Lemillä


Vetjan entinen kansakoulu heinäkuun lopulla 2016

Heinäkuun puolivälissä tein polkupyörälläni retken Lappeenrannasta Lemille ja Savitaipaleelle. Lemillä kiertelin Ruomintietä Vetjan, Punkan, Suonialan ja Ruomin kautta Narttuun ja edelleen Lemin kirkonkylän taajamaan.  Pysähdyin Vetjan entisen koulun pihalle haastelemaan rakennuksen nykyisten omistajien kanssa. He olivat muuttaneet pääkaupunkiseudulta joitakin vuosia aikaisemmin ”maaseudun rauhaan”. Koulu oli ollut jo aikaisemmin yksityisillä omistajilla vuosikausia. Kokosin tämänkin lakkautetun kyläkoulun päävaiheet oheiseen kirjoitukseen. Lähteenä oli Lemin historiakirja Pitäjä ison kiven takana.

Vetjan entisen kansakoulun vuonna 1948 pystytetyt rakennukset ovat
  edelleen hyvässä hoidossa.
Kun Lemin kunnan kansakoulujen piirijako ja oppivelvollisuuden täytäntöönpanosuunnitelma vahvistettiin vuonna 1926, muodostettiin aikaisemmin Ruomin piiriin kuuluneesta Vetjasta oma koulupiiri. Tavoitteena oppivelvollisuuden täytäntöönpanosuunnitelmassa oli se, että kullakin koulupiirillä olisi oma koulutalo, jossa toimisi myös alakansakoulu vuoteen 1940 mennessä. Vetjan koulun rakentaminen kuitenkin viipyi ja viipyi. Vetjassa aloitettiin kuitenkin alakansakoulu vuoden 1938 alusta. Alakansakoulun opettaja oli yhteinen Pöllölän kansakoulun kanssa. Hän opetti lukuvuodessa 18 viikkoa molemmissa kouluissa. 1930-luvun lopulla suunniteltiin Vetjan koulupiirin lakkauttamista ja jakamista Kirkonkylän ja Ruomin koulupiirien kesken.

Vetjan koulu avattiin syksyllä 1940. Koulu toimi vuokratiloissa ja se muutettiin vuonna 1941 supistetuksi kansakouluksi, jossa sama opettaja opetti 12 viikkoa lukuvuodessa alaluokkia (1 – 2. luokka) ja 28 viikkoa yläluokkia (3. – 6. luokka). Vuonna 1945 kaikki kansakoulut muutettiin lain edelyttämiksi 36-viikkoisiksi kouluiksi. Oma koulutalo Vetjaan valmistui lopulta vuonna 1948. Koulu jatkoi toimintaansa kevääseen 1965 saakka. Silloin sen kohtalona oli lakkauttaminen, joka johtui oppilasmäärän vähenemisestä. Kansakoulun toiminnan lakattua Vetjassa siirtyi koulurakennukseen  Lemin Naiskotiteollisuuskoulu, joka oli aikaisemmin toiminut mm. entisessä Suojeluskunnan talossa. Koulun, jossa oli 10 – 20 oppilasta, toiminta päättyi lakkauttamiseen vuonna 1973.  Koulutoiminnan päätyttyä on rakennus ollut yksityishenkilöiden omistuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti