Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 9. marraskuuta 2015

Lumipallosota kansakoulun pihalla johti kuolemaanPenkoessani Lappeenrannan koululaitoksen vaiheita sattui oheinen artikkeli Lappeen Juvakan kansakoulun pihalla käydyn lumipallosodan seurauksista haaviini.  Turhaan eivät siis kukkahattutätiopettajat meitä pojanviikareita aikoinaan varoittaneet lumipallosotien vaaroista.  Olin toki aikaisemmin kuullut vioittuneista silmistä, isoista avohaavoista ja jopa murtuneista poskiluista lumipallonheiton seurauksena, mutta en kuolemantapauksista.


Jos tämä surullinen onnettomuus olisi tapahtunut 2010-luvulla, se olisi ylittänyt reilusti valtakunnallisen uutiskynnyksen. Keltainen lehdistö oli repinyt tapauksesta valtavia otsikoita. Vuonna 1912 uutinen tapauksesta oli lehden sisäsivuilla huomaamattoman pienenä muiden paikallisuutisten joukossa. Nykyisin ei uhrin nimeä, eikä myöskään pallon heittäjän nimeä, mainittaisi. Sen sijaan sosiaalisessa mediassa keskustelua olisi käyty kiivaasti nimet paljastaen. Heittäjää ja hänen perhettään olisi luultavasti uhkailtu, samoin koulun johdon ja opettajien "päät olisi vaadittu vadille". Tänä päivänä olisi asiasta tehty myös tarkka rikostutkinta, joka - ilmeisesti - olisi merkinnyt sekä koulun johdolle että pihalla valvoneelle opettajalle sakko- tai jopa vankeusrangaistuksia.

Vaikka virallisesti yksityisyyden suoja on tänä päivänä huomattavasti parempi kuin sata vuotta sitten, julkisen ryöpytyksen kohteeksi joutuminen on nykyisin käytännössä pahempaa kuin ennen muinoin.


Surullinen onnettomuudentapaus
(Lappeenranta no 140, 7.12.1912)

Kansakoulun oppilas kuollut lumisotasilla ollessa päähänsä saamastaan tärähdyksestä.

Maanantain sattui Juvakan koululla kovin ikävä tapahtuma. Kansakoulupoikien ollessa koulun pihamaalla lumisotasilla, panivat muutamat pojat lumipallojen sisään kiviä. Yksi sellainen pallo sattui 12-vuotiasta kansakoulunoppilasta Väinö Repoa, Armilasta, päähän niin pahoin, että hänet jonkun ajan kuluttua täytyi tuoda Lappeenrantaan sairashuoneelle, jossa hän seuraavana yönä noin klo 10 ajoissa kuoli. Pallo ei tehnyt päähän mitään haavaa, vaan on kuolema aiheutunut tärähdyksestä.

Mikäli kerrotaan, oli turmiollisen pallon heittäjä eräs Robert Hedman-niminen oppilas. Varmuudella emme sitä kuitenkaan tiedä. Poliisitutkinto tapahtuman johdosta on pidetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti