Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 10. elokuuta 2015

Historian siivet havisivat, osa 2

Tyrisevän tilan päärakennus. Takana näkyy hieman navettaa ja sen kattoa

Kun liikkuu pyöräillen tai jalan, ei juuri mikään kiinnostava jää matkan varrelta huomaamatta. Eilen (9.8.2015) tein pyörälenkin reitillä Lappeenranta - Lauritsala - Muukko - Ilottula - Haukilahti - Joutseno - Lampikangas - Muukonkangas - Muukko - Lauritsala  - Lappeenranta. Matkan päätavoite oli vierailu Joutsenon hautausmaalla kuvaamassa muutamia muistomerkkejä. Sää oli jälleen loistava, aurinko paistoi, muttei liian kuumasti. Ilottulantietä ajaessani sattui silmiini yht'äkkiä ikivanha pihapiiri mäentöyrään päältä.
 

Tyrisevän päärakennus on 1800-luvun lopulta
Kurvasin takaisin ja nousin tieltä syrjässä olevaan hirsitalon pihapiiriin, jossa aika oli pysähtynyt. Olin tupsahtanut ajassa sata vuotta taaksepäin. Tosin muoviset tynnyrit pihalla muistuttivat hieman "edistyksestä". Pihanurmi oli leikattu ja aitan takana oli hyvin hoidettu kasvimaa. Talon omistajia ei kuitenkaan näkynyt missään. Näitä ajan patinoimia hirsirakennuksia löytyy Etelä-Karjalasta vieläkin sieltä täältä. Vierailin sellaisessa marraskuussa  2014 Vilkjärvellä. Kyseisessä hirsitalossa asutaan ympäri vuoden ja eletään "kuten ennen vanhaan". Ilottulantien talonväkeä en siis päässyt jututtamaan, vaikka sen mielelläni olisin tehnyt. Josko seuraavalla kerralla?
 
Tyrisevän päärakennus on 1800-luvun lopun asussa

Rakennus pihapiireinen jäi minua niin paljon kiinnostamaan, että yritin selvittää sen vaiheita. Paljon en tietoa löytänyt. Tässä nyt kuitenkin jotakin: Kyseessä on Tyrisevän maatila, joka kuuluu Saarnialan kylään (Tila nro 3). Pääosa Saarnialan kylästä on nykyisin Kuutostien eteläpuolella. Maatilan harmaa vanha hirsinen päärakennus on 1800-luvun lopulta. Asuinrakennus on säilynyt 1800-luvun lopun ulkoasussa, navetta näyttää huomattavasti nuoremmalta. Tila on ollut ilmeisesti ainakin 1600-luvulta Tyrisevän suvun hallussa.
Ajan patinoimat harmaa hirret kertovat rakennuksen nähneen jo monta sukupolvea


Ulko-ovet veivät verannalle.

1800-luvun kirvesmiesnäytettä
Nurkat olivat suorat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti