Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 7. elokuuta 2015

Fennovoima - uussuomettumisen merkkipaalu

Säteily on saanut Vakil Batyrshinin imusolmukkeet turpoamaan luonnottomasti. Elämä radioaktiivisesti saastuneen Tetsha-joen rannalla on aiheuttanut Vakilille vakavan ja kivuliaan sairauden.
Kuva: http://puhutaanydinvoimasta.fi

Kuten nyt kaikki hyvin tiedämme, maahamme rakennetaan venäläinen ydinvoimala, venäläisellä rahalla, venäläisen urakoitsijan rakentamana ja venäläisellä työvoimalla. Lisäksi venäläinen Rosatom tulee omistamaan noin kolmanneksen kyseisestä yhtiöstä. Kuka olisi tätä uskonut vielä kymmenen vuotta sitten?

Samaan aikaa Venäjä on liittänyt laittomasti Krimin alueen itseensä, käy julistamatonta sotaa Ukrainaa vastaan Donetskin ja Luhanskin alueella ja uhkailee välillä koko Ukrainan miehittämisellä. Lisäksi maa on laittomasti liittänyt käytännössä itseensä Goergiasta Abhasian ja  Etelä-Ossetian alueet. Samalla maa on kiivaasti kasvattamassa armeijaansa ja puolustusbudjettiansa. Venäjä haikailee kadonneen Neuvostoliiton ja sen suuruuden perään, teloittaa julkisesti toisinajattelijoita (esim. Nemtsovin ampuminen), myrkyttää petturinsa (esim Litvinov) ja määrittelee kansalaisjärjestöjen toiminnan "ulkolaisiksi agentteiksi". Kansallisten vähemmistöjen toiminta tehdään hankalaksi ja koetaan uhkaksi. Lisäksi Venäjä jakelee verhottuja ja suoria uhkauksia lähes joka suuntaan sekä käy ajoittain härnäämässä NATO-maiden ja naapurimaidensa ilma -ja merivalvontaa. Tätä  taustaa vasten Suomen poliittisen johdon päätös - ON KÄSITTÄMÄTÖN!!!

Fennovoima aikoo ostaa tarvitsemansa polttoaineen täältä. Mikä on ydinvoimalan toimittaja Rosatom? Siitä kertoo tämä linkki. Mielenkiintoisen korruptoituneen sekavan farssimaisen idioottimainen oli myös voimalaprojektiin liitynyt Energija Migrit sekoilu. Tähän energiafarssiin yhden lisän toi energiaministeri Olli Rehnin täydellinen takinkääntö sekä konsultaatiot ennen lopullista päätöksen julkistamista Moskovassa.
------
Kun lukee tämän aamun Helsingin Sanomista
rakennusyhtiö SRV:n hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan haastattelun, voi jälleen todeta, että kaikki ON sitä, miltä se tavallisen maallikon silmissä näyttääkin. Vaikka yritysten, puolueiden ja hallitusten edustajat muuta väittäisivätkin. Tässä pätkä haastattelusta:
Kokenut Kokkila on ollut vahvasti taustalla sommittelemassa Fennovoiman viimeisiä käänteitä. Hän tunsi venäläiset ja suomalaiset toimijat sekä tiesi, mitä epäonnistuminen voisi merkitä.
"Jos tämä olisi kaatunut, se olisi jättänyt syvät arvet Suomen ja Venäjän, ehkä myös Fortumin ja Venäjän, suhteisiin pitkäksi aikaa", Kokkila sanoo.
Fennovoiman draama oli HS:n tietojen mukaan loppusuoralla ankaraa peliä, jossa oli mukana myös Suomen korkein poliittinen johto.

"Pääurakoitsija on venäläinen Titan, joka luultavasti tekee työstä valtaosan, venäläisellä kalustolla ja kaiketi venäläistyömiehillä. Mutta totta kai he tarvitsevat suomalaispartnerin, ettei käy kuin Olkiluodossa."
----
Tämä sitoutuminen Rosatomiin merkitsee sitä, että Suomi tulee jatkossa torppaamaan kaikki EU:n muiden valtioiden ehdotukset pakotteiden tiukentamisesta, vaikka Venäjä aloittaisi Ukrainassa uudestaan kiivaan hyökkäysvaiheen uusine aluevalloituksineen.
Pakotteiden kiristäminen energiasektorille, joka tulisi olemaan aivan varmasti listalla, nimittäin merkitsisi Hanhikivi-projektin kaatumisen myötä satojen miljoonien tappioita sekä Suomen valtiolle että sen omistamille ja ohjaamille yrityksille. Jopa joidenkin yritysten konkurssia. Kun Fennovoimassa mukana olevien joukossa on myös kunnallisia energiayhtiöitä Fortumin lisäksi. Niiden tappiot saattaisivat jo valmiiksi heikossa hapessa olevien kuntien talouden konkurssitilaan.
Tämän projektin kautta Venäjä sai siis oivan vipuvarren.


Fortumille tuskin jäi lopulta muita vaihtoehtoja kuin osallistua projektiin. Venäjä on voinut käyttää apuna vihjauksia Fortumin 5 miljardin sijoitusten kohtalosta Venäjällä. SVR lähti hakkeeseen mukaan, koska se sai samalla "keittiön kautta" satojen miljoonien urakan. Lisäksi SVR on vahvassa velka- ja talutussuhteessa  länsimaiden pakotelistoilla olevaan Sperbankiin.

Ikäänkuin kruununa Fennovoima-päätökselle tämä uutinen:
Eilen 6.8.2015 Venäjän pääministeri Medvedev ilmoitti, että Venäjän Duumalle annetaan lakiesitys, joka mahdollistaa oikeuden takavarikoida ulkomaalaisperäistä omaisuutta. Tämä laki on vastaveto venäläisen omaisuuden takavarikoinnille, joita on tehty mm. Belgiassa ja Ranskassa. Takavarikointien takana ovat kuitenkin kansainvälisen välimiesoikeuden päätökset koskien Yukos-öljy-yhtiön takavarikointia. Venäjän katsottiin käytännössä varastaneen Yukos-yhtiön sen osakkeenomistajilta. Venäjä määrättiin maksamaan siitä 50 miljardin korvaukset. Maa ei ole kuitenkaan tehnyt mitään päätöksen täytäntöönpanon aloittamiseksi.  Edessä lienee vielä lisää yhteenottoja taloussodan tantereilla.

"Onneksi" meillä on kuitenkin Magneetti media, joka kertoo, miten asiat "ovat". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti