Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 28. elokuuta 2015

Lestadiolaisuus ja tupakointi

Lestadiolainen herätysliike on asennoitunut ehdottoman kielteisesti alkoholiin. Sama linjaus on tehty myös muihin huumaaviin aineisiin - paitsi tupakkaan. Niinpä lestadiolaisten keskuudessa tupakointi on edelleen varsin yleistä. Ainakin yksi yritys on tupakoinnin tuomitsemiseen paheena tehty jo vuonna 1909 Torniossa ja Haaparannalla pidetyissä suurissa kokouksissa, mutta sai siellä täystyrmäyksen.

Tässä on suora lainaus Kotimaa-lehdestä no 102/ 20.10.1909. Artikkeli kertoi vanhoillislestadiolaisten  suurista kokouksista Torniossa ja Haaparannalla lokakuun 4. - 7. päivinä 1909.

.... Samoin käsiteltiin heti Kestilän alustama:
Tupakinpolttopaheesta kristittyjen keskuudessa
Yhä yleisemmin suomen kristittyjen keskuudessa on tupakinpoltto kirkastunut synniksi. niinpä esimerkiksi vapaakirkollisten ja metodistien seurakuntiin kuuluminen edellyttää, että jäsen muiden julkisten syntien hylkäämisen ohella on luopunut myöskin tupakinpoltosta. Vähimmän tai ei ollenkaan tämä katsantokanta on saanut kannattajia lestadiolaisten vanhoillisessa suunnassa. Tämä johtunee siitä, ettei Laestadius itsekään joko voinut vapautua tupakinpolttopaheesta, tai se ei ollut kirkastunut hänelle synniksi. Kun keskustelukysymyksen ehdottaja muutamin sanoin mainitsi, kuinka yleinen tämä pahe on uskovaisissa miehissä ja naisissa, niin syntyi kokouksessa melkoinen hälinä. Puheenjohtajan oli vaikea palauttaa hiljaisuutta. Kysymys heti hyljättiin pöytäkirjaan merkitsemättä.
...
Tätä keskustelusta ei löydy riviäkään kyseisen kokouksen virallisesta painetusta pöytäkirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti