Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 31. elokuuta 2015

Lemi - onnellisten asukkaiden kunta

Lemin kirkon kellotapuli heinäkuussa 2015
Helsingin Sanomien paperiversiossa oli tänään laaja artikkeli otsikolla Onnen salaisuus löytyy Lemistä (se löytyy kylläkin LemiLTÄ). Myös lehden nettiversiosta löytyy kaksi artikkelia:

Ruotsikieliset kunnat jyräsivät HS:n onnellisuusvertailussa, mutta sekaan kiilasi lupsakka Lemi
ja
Korsnäs on Suomen onnellisin kunta – katso oman kuntasi sijoitus HS:n vertailusta


Siinä vertailtiin eri kuntien asukkaiden onnellisuutta. Mittareina olivat
1. Masennuslääkkeiden syöminen
2. Lastensuojelun tarve
3. Sairauspäivärahan saaminen

4. Humalassa tai huumeiden vaikutuksenalaisena tehdyt rikokset

Näillä kriteereillä onnellisuuden paremmusjärjestys on seuraava:

1. Korsnäs  2. Pyhäntä 3. Vöyri 4. Karvia 5. Närpiö 6. Kauniainen 7. Luoto 8. Kumlinge 9. Maalahti 10. Ypäjä 11. Koski 12. Miehikkälä 13. Mustasaari 14. Lemland 15. Lemi

Vertailussa menestyivät ruotsinkieliset kunnat, kärjessä Korsnäs,  jälleen erittäin hyvin. Niin menestyivät myös eteläkarjalaiset kunnat, kahta poikkeusta lukuunottamamatta. Hesari oli haastattelut onnellisuustutkija Antti S. Mattilaa, jonka mukaan
"Lemin salaisuuden täytyy olla sama kuin ruotsinkielisen Pohjanmaan pikkukuntien. Siellä on verkostot kunnossa ja ihmiset huolehtivat toisistaan. Ilman sitä on turvattomampi olo."
Lähikunnista korkeimmalle, jopa siis Lemin edelle sijalle 12,  pääsi Miehikkälä. Savitaipale on myös onnellisten asukkaiden kunta, sillä se on sijalla 21, sija 48 kertoo myös taipalsaarelaisten oleva melko onnellisia. Ruokolahti on sijalla 58, Luumäki löytyy sijalta 67 ja Lappeenrantakin on tässä vertailussa pärjännyt hyvin eli on 84. sijalla. Eteläkarjalaisista kunnista menestyi vertailussa erittäin hyvin myös Parikkala sijaluvullaan 40. Sen sijaan Rautjärvi löytyy vasta sijalta 199 ja Imatra sijalta 243. Vertailun vuoksi kerrattakoon isojen kaupunkien menestys. Helsingin sijaluku oli 228, Turun 235 ja Tampreen 267.

Näin eteläkarjalaisena ja lähes lemiläisenä voin todeta, että tämän vertailun tulos on ehdottomasti OIKEAN suuntainen. Täällä on HYVÄ asua!
HYVÄ LEMI ja ETELÄ-KARJALA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti