Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Lappeenrannan aseman pommitusten muistotammi ja-kivipaasi


Lappeenrannan aseman pommitusten uhrien edustaja paljasti muistopaaden. Taustalla muistotammi.
Lappeenrannan sotaveteraanien puheenjohtaja
Erkki Pulli esitti tervetulotoivotuksen
Eilen eli heinäkuun 1. päivä 2017 järjestettiin muistotammen ja -merkin paljastustilaisuus Lappeenrannan asemalla. Tasan 73 vuotta aikaisemmin, jatkosodan viimeisenä kesänä,  Lappeenrannan asema ja ratapiha joutuivat puna-armeijan lentokoneiden voimakkaan pommituksen kohteeksi. Seuraavana päivänä punakoneet uudistivat pommitukset, mutta ne suuntautuivat pääosin Alakylän kaupunginosaan sekä lentokentälle. Vaikka kaupunginväestö oli pääosin evakuoitu 21.6.1944 alkaen, ei siviiliuhreilta vältytty. Ristikankaan hautausmaalla on pommituksessa kuolleiden joukkohauta, johon on haudattu 16 vainajaa. Lisäksi ilmeisesti kaksi pommituksessa kuollutta siviiliä on saanut viimeisen leposijansa muualla. Pommituksessa kuolleet kaksi sotilasta siunattiin sankarihautausmaahan.

Paljastustilaisuus alkoi täsmälleen samaan aikaan, kuin neuvostokoneiden pommitus 73 vuotta sitten. Tilaisuudessa Lappeenrannan sotaveteraanien puheenjohtaja Erkki Pulli loi katsauksen sotatilanteeseen kesällä 1944 ja kertasi traagisten tapahtumien yksityiskohdat. Hän lausui myös pommituksessa menehtyneiden lappeenrantalaisten nimet. Tämän jälkeen pommituksessa menehtyneiden omaiset peittivät mullalla muistotammen juuriston. Lisäksi omaisten edustaja poisti muistopaaden suojelleen kankaan. Tilaisuus päättyi pastori Tero Kalpion pitämään lyhyeen hartauteen.

Tässä Lappeenrannan sotaveteraanien, rintamaveteraanien ja sotaorpojen järjestämässä vaatimattoman kauniissa tilaisuudessa oli paikalla arviolta viitisenkymmentä henkeä.

Alla lisää kuvia paljastustilaisuudesta.1 kommentti: