Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 8. heinäkuuta 2017

Uukuniemen pitäjäntupa

Uukuniemen pitäjäntupa
Pitäjäntupa näyttää erittäin hyväkuntoiselta
Allekirjoittaneella oli mahdollisuus vierailla toissapäivänä Uukuniemen kirkolla vanhalla , kirkonkyläpitäjäntuvalla. Iloiset "kotiseutuhengettäret" siivoilivat pitäjäntupaa kotiseutujuhlien jäljiltä ja kertoilivat Uukuniemen kotiseutuyhdistyksen toiminnasta. Punamullanvärisellä pitäjäntuvalla on ikää jo reilusti yli sata vuotta.

Kuntakokousten pöytäkirjat kertovat, että yhteisen kokoontumistilan hankkimisesta oli puhetta jo vuonna 1872. Silloin oli ollut esillä useita vaihtoehtoja. Yhtenä niistä oli Ratilan tilan päärakennus, toisena Korhosten tilan päärakennus ja kolmantena kokonaan uuden rakentaminen. Päätös hankkimisesta tehtiin vuonna 1888, jolloin asiasta keskusteltiin useissa kokouksissa. Tällöin päätettiin ostaa Korhosten tilan päärakennus "Käräjäkartano" Käräjämäelta. Sekä talon että paikan nimi viittaa siihen, että siellä oli aikaisemmin istuttu käräjiä. Perimätieto kertoo rakennusta käytetyn aikasemmin jopa ruumiinavauspaikkana. Siitä, mikä tuon rakennuksen ikä myytäessä oli, ei ole säilynyt tietoja.
Pitäjäntupa kunnostettiin vuosina 2010 - 2012
Pöytäkirjan mukaan "Korhosen maalla oleva Käräjäkartano siirretään Kirkkopetäjikköön äprään reunalle lähelle Ratilan rajaa ja tehdään uudellee, uudet uunit ja ikkunat, sekä pärekatto, josta otetaan väliseniä pois ja käytetään muun rakennuksen tarpeiksi, kamari porstuan perälle, joka kartanoa lyhentämällä tulee 2 ½ pitkäksi peräseinältä." Lisäksi päätettiin, että  "kartano korotetaan sillasta mattoon 5 kyynärää ja 1 kortteli ja arveltiin menevän lisää 75 uutta ja latvasta 9 tuuman hirttä." Tämä kokous pidettiin 5.2.1888. Rakennuksen urakoista sovittiin kokouksessa 20.4.1888. Kauppahintaa ei mainittu, mutta sitä varten otettiin laina.
Pitäjäntuvalla pidettiin kuntakokousten lisäksi
runnsaasti myös muita kokouksia. Tässä uutinen
meijeriyhtiön perustamisesta. Uusi Suometar
15.2.1895.


Samalla rakennettiin läävä ja otettiin vahtimestari eli "lämmittäjä" ja hankittiin edelleen talossa käytössä olevat pitkät penkit ja pöytä. Ne teki Kasper Berg Parikankylästä 66 markan hinnasta. Hän sai urakan, vaikka se oli 12 markkaa kalliimpi kuin halvin tarjous. Pitäjäntupa vakuutettiin 2 600 markasta. Valmistuttuaan pitäjäntupa oli paitsi käräjien ja pitäjänkokousten pitopaikkana, myös monien muiden yhteiskunnallisten ja taloudellisten pyrkimysten tyyssijana. Pitäjäntupa toimi myös rippikirkkoon tulevien seurakuntalaisten yöpymispaikkana. Rakennukseen puuhattiin myös kansakoulua. Kun vuonna 1904 sitä esitettiin koulurakennukseksi, ehdotus sai kuntalaisten tuen pitäjänkokouksessa äänin 1906 - 1904. Päätöstä ei kuitenkaan koskaan toteutettu.
Toistasataa vuotta paikallaan seissyt pitäjäntupa kunnostettiin vuosina 2010 - 2012. Kunnostustyö käynnistyi kesällä 2010 Tupatalkoot nimisellä EU-Leader-hankkeella. Rakennuksen perustukset kunnostettiin, lahonneet hirret vaihdettiin uusiin, seinät ja kattorakenteet oikaistiin, ikkunapuitteet uusittiin ja vuonna 1985 puretut savupiiput ja uunit muurattiin uudestaan toimiviksi. Näiden lisäksi keittiötilat korjattiin, samoin vesijärjestelmät, penkit ja sähköt. Lisäksi rakennus maalattiin punamultamaalilla. Peruskorjaus valmistui kesällä 2012 Uukuniemi-juhlille.


Sisäkuva upeassa kunnossa olevasta pitäjäntuvasta

Hankkeen kustannusarvio oli runsaat 25 000 euroja, josta kotiseutuyhdistyksen osuus puolet. Talkootyötä kertyi noin 800 tuntia.

Hieno on tämä Uukuniemen pitäjäntupa. Allekirjoittaneen hatunnosto korkealle niille uukuniemeläisille kotiseutuihmiselle, jotka ovat mahdollistaneet runsaan historian omaavan rakennuksen säilymisen ja kunnostamisen jälkipolviemme ihailtavaksi.

Lähteet:

Uukuniemi-seuran esite Pitäjäntuvasta
Laatokka-lehti

Uukuniemen Seudun Sanomia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti